Pomógł: 1 raz Wiek: 19 Dołączył: 08 Maj 2008 Posty: 94 Piwa: 29/6 Skąd: mam tyle talentu?
Wysłany: 2008-07-19, 17:23 The Elder Scrolls IV : Oblivion
The Elder Scrolls IV : Oblivion - Recenzja
Dane Techniczne Producent : Bethesha Softworks
Zalecana konfiguracja : Procesor 3 GHz,1 GB RAM, grafika z serii ATI X800/NVIDIA GeForce 6800 lub nowsza
Wersje językowe : Angielska i Polska(kinowa), do wyboru
Oto, co nastąpiło. Bramy otchłani otwarły się przed mnóstwem maszkar z piekła rodem. Losy świata znów stanęły pod znakiem zapytania, a zło zabrzmiało złowieszczym śmiechem!
Dobrze, ale co to ma wspólnego ze śmiertelnikiem, który w dodatku przebywa w więzieniu? O tym przekonasz się poznając Oblivion'a, VI z kolei odsłonę TES.
Już po początkowych zadaniach bohater stanie się konkretną personą. Zadecydujesz nie tylko o jego wyglądzie, rasie(do wyboru aż 10, np. Ork,Redgard czy Mroczny Elf), klasie ale też dobierzesz mu znak zodiaku wedle uznania! Z tak przygotowanym herosem przyjdzie Ci dokonać ważnego wyboru.
Można przejść główny wątek bez ruszania zadań pobocznych, a wtedy przeciwnicy do samego końca będą z najniższej półki trudności *. Alternatywą jest poznanie ogromu całego świata gry, co zaowocuje tym, że przeciwnicy zaczną stawać się coraz bardziej silni i różnorodni... Ten zabieg uniemożliwia zabawę w Rambo, co to pokona dziesięciu wrogów w pojedynkę.
Istnieje kilka gotowych klas, jednak można potraktować je tylko jako model, na którego podstawie wygenerujemy własną. I tak Oblivion daje możliwość tworzenia niespotykanych hybryd, z rodzaju maga, który potrafi porządnie przyłożyć obuchem miecza! Wystarczy tylko odpowiednio dobrać umiejętności i nic nie stoi na przeszkodzie. Wszelkie zadania mógłbym scharakteryzować krótko - im dalej w las, tym ciekawiej. Zdarzają się perełki o których trudno zapomnieć, ale by je znaleźć trzeba podróżować i zwiedzać. Można w tym czasie dołączyć do jednej z 4 gildii, lub zostać gladiatorem na arenie. Oczywiście jest też ogrom misji z cyklu wynieś, przynieś, pozabijaj.
Grafika jest widowiskowa i wyciska ostatnie soki z kart graficznych. Świat wygląda zaiste bajecznie, a postacie są wykonane bardzo porządnie. Całość wspierana jest przez havok - jeden z najlepszych silników fizycznych. Tutaj nic tak po prostu nie znika, a wystrzelona strzała zatrzymuje się w przedmiocie do którego doleci.
Minusy? Niektórzy stwierdzają ich brak, ja jestem innego zdania... Jako wybrednego gracza faworyzującego wciągające fabuły - przeraził mnie ogrom świata. W dodatku zupełnie nie poczułem klimatu, który ponoć tu jest. Tak czy inaczej... Polecam!
Grałem w sumie bardzo dobra gra, na pewno pozycja obowiązkowa dla fanów gier tego typu.
Jedyną wadą gry jest brak pełnego spolszczenia głosów ale to wina polskiego wydawcy.
Gre oceniam bardzo wysoko i bardzo polecam
Demony to raczej daedry Swoją drogą warto wspomnieć, że już na średnim poziomie trudności umiejętności takie jak ciężki pancerz, czy też ostrze rosną w takim tempie, iż cały system ich zdobywania robi się trochę bezsensowny. Grając właśnie na średnim poziomie, pozwiedzałem ruiny wokół stolicy, odwiedziłem 2 (dwa) inne miasta i miałem już cały komplet magicznego daedrycznego pancerza oraz broni, czyli krótko mówiąc bezsens. Dużo lepiej była ta kwestia rozwiązana w TES III, gdzie trzeba się było trochę namęczyć, żeby fajnie wyglądać... Fabuła W Oblivion-ie jest, bo jest - dobrego słowa powiedzieć się nie da. Ot wielki, zły książę daedr postanawia zawładnąć światem bla, bla, bla. Na jego to zlecenie ginie cesarz, jak również jego spadkobiercy i nie ma osoby, która mogłaby przejąć tron. Zaraz, zaraz, co to by był za cesarz, jakby kogoś nie śturchnął na boku ??? No, więc jednak jest spadkobierca i my już na początku mamy go odnaleźć (co wcale trudne nie jest). Dalsza część wątku głównego jest tak samo banalna i dla mnie jako fana RPG po prostu nudna. Co do rozwiązywania zadań pobocznych w celu napakowania postaci to bywa z tym różnie- tj świat (potwory, postaci) level-uje razem z naszym herosem, więc stworzenie jakiegoś napakowanego bohatera proste nie jest -oczywiście grając na poziomie -100 można z pieśnią i pianą na ustach wybijać wszystkich i wszystko co się rusza bez najmniejszych problemów, ale chyba nie o to chodzi. Co do ogromu świata to muszę się zgodzić - wydaje się on być nawet za duży. Przez to, iż najlepsze przedmioty można zdobyć stosunkowo szybko, jego eksploracja czasami mija się z celem - nigdy nie zapomnę chwili, gdy po dość długim brodzeniu po wysepkach w Morrowind znalazłem Smoczy Kirys - tutaj takich smaczków brakuje. W moim prywatnym rankingu Oblivion zajmuję dosyć niską pozycję jeśli chodzi o RPG, a gatunek ten stanowi jakieś 80% mojego czasu spędzonego na graniu. Zdecydowanie bardziej cenie sobie Morrowind-a, ot, grafika to nie wszystko.
_________________ Asus P5B Vista Edition
ASUS 8800 GTX
2GB Ram Kingston 800 Mhz
C2D E6600
RPG > ALL
Tak, była. Niemniej jednak, dlaczego nie można napisać drugiej ? Poza tym zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest pisanie recenzji danej gry w jednym temacie, niż zamieszczanie kilku w pojedynczym topic-u. Nie wspominając, że po poprzedniej recenzji widać, iż autor jest fanem gry - pisanie o doskonałej fabule, w grze, w której prawie jej nie ma wydaje się być trochę naciągane Itd.. Itd..
ASUS 8800 GTX
2GB Ram Kingston 800 Mhz
C2D E6600
RPG > ALL
Zaproszone osoby: 13 Pomógł: 8 razy Wiek: 15 Dołączył: 13 Maj 2008 Posty: 211 Piwa: 47/13 Skąd: Jesteś?
Wysłany: 2008-07-21, 21:39
Elminster, Nie pisz recenzji gry która juz jest z recenzowana nawet jeżeli zamieszczasz ją w tym samym topicu
_________________ Mam prośbę zarejestruj sie tu: KLIK nic więcej nie musisz robić bo ciebie pewnie nie interesuje ten temat ale ja chcę wygrać konkurs a ty rejestrując sie tam pomagasz mi w tym, z góry dzięki.
W którym miejscu zamieściłem recenzję ? Napisałem co sądzę o tej grze w więcej niż jednym zdaniu i nazywamy to recenzją ? Najwidoczniej znaczenie tego słowa bardzo skarlało..
ASUS 8800 GTX
2GB Ram Kingston 800 Mhz
C2D E6600
RPG > ALL
Zaproszone osoby: 13 Pomógł: 8 razy Wiek: 15 Dołączył: 13 Maj 2008 Posty: 211 Piwa: 47/13 Skąd: Jesteś?
Wysłany: 2008-07-21, 21:46
No dobra może nie recenzje ale taka mini recenzja jak dla mnie wygląda to na taką część recenzji
_________________ Mam prośbę zarejestruj sie tu: KLIK nic więcej nie musisz robić bo ciebie pewnie nie interesuje ten temat ale ja chcę wygrać konkurs a ty rejestrując sie tam pomagasz mi w tym, z góry dzięki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum