Pomógł: 1 raz Wiek: 21 Dołączył: 11 Sty 2008 Posty: 40 Postawił 1 piw(a) Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-01-11, 00:56 Neverend
Przyszedł czas na moją pierwszą recenzję na tym (fajnym) forum :-) Zaznaczam, że nie będę pisał górnolotnie, raczej na luzie, z pasją i oddaniem. Piszę artykuły nawet do poważnych gazet, ale jak rozumiem forum ma charakter nieoficjalny i nie ma sensu tego zmieniać. Ale do rzeczy...
Co to jest Neverend? :-)
Neverend to nazwa krainy, którą prócz ludzi zamieszkują różne dziwne stwory – wilkołaki, diabły, mroczne wróżki, olbrzymy i inne podejrzane stwory. Bohaterką opowieści jest Agavaen, upadła wróżka (nie ma skrzydeł :-) ). Wraz z grupką rzezimieszków zajmuje się ona napadaniem na podróżnych. Pewnej nocy, po wyjątkowo udanej akcji, cały gang ostro imprezuje, i gdy wszyscy leżą zmorzeni pijackim snem, dwóch zdrajców ucieka ze skrzynią pełną złota oraz medalionem Agavaen! Rankiem dochodzi do kłótni pomiędzy dowódcą bandy a upadłą wróżką, która kończy się rozpadem grupy. Agavaen samotnie rusza tropem złodziei. Lecz nim ich odnajdzie, czeka ją wiele niezwykłych, śmiertelnie niebezpiecznych i mrożących krew w żyłach przygód… No może trochę przesadziłem :-P
O Neverend
Neverend to klasyczne RPG, w którym walka nie jest najważniejsza – choć oczywiście nie da się jej uniknąć w świecie pełnym POTWORÓW! :-) Czekają na nas przeróżne misje, polegające zarówno na zdobywaniu odpowiednich przedmiotów, jak i na dostarczaniu ich do konkretnych osób. Będziemy przemierzać cała krainę wzdłuż i wszerz, jednak fabuła nie zezwala na zbytnią dowolność :-/ I to jest właśnie jeden z nielicznych minusów tej gry. Na przykład nie możemy pokonać bagien, nim nie znajdziemy przewodnika, tego zaś spotkamy, gdy wypełnimy misję. Można trochę na to pomarudzić, ale nikt przecież nie zabrania nam włóczyć się bez końca po dostępnych terenach i staczać niekończących się walk z przeciwnikami, prawda? Pewnym atutem gry jest na pewno to, że nie mamy w niej standardowej mapki z kompasem :-) Odkrywamy ten świat sami, krok po kroku, szukając usłyszanych w rozmowach miejsc i lokacji.
Misje
Misje w Neverend można podzielić ogólnie na „chodzone” i „waleczne”. Ten pierwszy typ – zanieś przedmiot do konkretnej osoby/lokacji, drugi – pokonaj tego a tego, dostaniesz to a to. I muszę przyznać, że trudno o wyjątki od tej reguły ;-) Mimo to gra naprawdę wciąga i wcale nie jest to jej minusem.
Walka
Walka jest solą każdej gry RPG. W Neverend zastosowano bardzo ciekawe rozwiązanie. Nie mamy tu czasu rzeczywistego, a grę podzieloną na poszczególne tury. Każda z biorących udział w walce postaci ma swoją szybkość i to ona decyduje o kolejności akcji. ADo wyboru mamy następujące zagrywki: atak, użycie czaru, użycie przedmiotu lub ucieczka. Ilość działań ofensywnych zależy od naszego zaawansowania w technikach walki (niektóre postacie niezależne uczą nas nowych umiejętności). Samych ataków jest kilka rodzajów, a każdy zabiera określoną ilość czasu – im silniejszy, tym wolniejszy. Gdy grałem Agavaen używającą cały czas młota, miałem na początku trzy rodzaje ataku, potem ich ilość rosła.
Podsumowanie
Szczerze mówiąc sięgając po ten krążek miałem pewne wątpliwości. Wydawcą jest PLAY, a muszę przyznać, że przyzwyczaili mnie już do tego, że gry przez nich sygnowane są... kijowe :-) Ta jednak jest zdecydowanym wyjątkiem od tej reguły i myślę, że spodoba się każdemu fanowi gier RPG.
Ocena: 8/10
Co do samej recenzji, to jest to pierwsza taka moja praca na tym Forum :-) Mam nadzieję, że recenzja Wam się podobała. Jednocześnie proszę o uwagi, co do samego stylu pisania, jak i zawartości merytorycznej. Poza komentarzami odnośnie samej gry, proszę o uwagi do mnie :-)
Chociaż wielkim fanem gier RPG nie jestem, ta przypadła mi do gustu. Dlaczego? To, co sobię cenie w Neverend to głównie przepiękna grafika. Na niezłym sprzęcie całe otoczenie, drzewa, liście... wyglądają jakby sama natura je stworzyła :-) Ponadto dowolność z jaką możemy podróżować po świecie Neverend. Poza fabułą, możemy realizować inne cele i tylko od nas zależy jaką drogą pójdziemy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum