Zapraszamy na stronę http://hx-team.info/! Znajdziesz tam wiele ciekawych artykułów, porad i innych informacji dotyczących hackingu!
 Ogłoszenie 
Uruchomiliśmy czat gadu gadu pod numerem 5037777. Zapraszamy do rozmowy! Szczegóły tutaj. Aktualny status czatuGadu-Gadu

Poprzedni temat «» Następny temat
Knights of the Old Republic (KOTOR)
Autor Wiadomość
Elminster 

Wysłany: 2008-01-05, 23:04   Knights of the Old Republic (KOTOR)

KOTOR - czyli Knights of the Old Republic to gra osadzona w świecie gwiezdnych wojen, której akcja toczy się około 4000 lat przed wydarzeniami przedstawionymi w filmowych produkcjach. Stworzona przez studio Bio Ware i wydana w 2003 roku gra jest pierwszym, pełnokrwistym RPG-iem powiązanym z rycerzami Jedi i mieczami świetlnymi. Podczas tworzenia postaci wybieramy zarówno jej płeć ( co decyduje o nawiązaniu małego romansu z towarzyszką, bądź towarzyszem podróży), jak i początkową klasę, statystyki oraz umiejętności. Generalnie już na początku warto się zdecydować czy chcemy mieć posatać skupiającą się na walce, bądź też wyspecjalizowaną w mocach i zarazem z większą ilością atutów. Cała (świetna) fabuła rozpoczyna się gdy nasza postać budzi się na statku atakowanym przez Sithów, a my mamy za zadanie uciec z niego za pomocą kapsuły ratunkowej wraz z naszym pierwszym towarzyszem Carthem. A to dopiero najmniejszy z najmniejszych fragmentów gry, przyjdzie nam bowiem następnie odnaleźć Jedi Bastilę, odwiedzić Akademię (a w zasadzie enklawę) Jedi na Dantooine, by następnie stać się pełnoprawnym posiadaczem miecza świetlnego i wyruszyć na poszukiwanie map mających ukazać położenie Gwiezdej Kuźni. Wszystko to w połączeniu z amnezją naszej postaci, która stopniowo poznaje swoją przeszłość, oraz relacjami pomiędzy nią samą, a towarzyszami podróży tworzy grę, która jako całokształt jest doskonałym pierwowzorem dla innych twórców.

A teraz kilka konkretów dla wiedzących o co w RPG chodzi, a chcących wiedzieć jak to wygląda w KOTOR:

- system walki z aktywną pauzą
- rozwój postaci (do 20 poziomu)
- rozbudowane dialogi i questy
- wciągająca fabuła
- wybór pomiędzy dobrem, a złem (light and dark side)
- zobacz sam !

Co i jak, czyli czy warto zagrać. Odpowiedź brzmi tak, tak i jeszcze raz tak. Jeśli jednak nie lubisz gier RPG, lub świat gwiezdnych wojen działa na ciebie jak płachta na byka - nie próbuj, ponieważ nie uświadczysz w tej grze cudownej grafiki (na dzisiejsze czasy nazwałbym ją poprawną), ani dynamicznej akcji wykorzystującej twój refleks. To co jest w tej grze najważniejsze to historia opowiedziana przez twórców. Jak każda gra ma ona minusy(zalecam robić save'y na 3-4 różnych slotach), jednak jeżeli interesują cię gry RPG, a z jakiś powodów nie znasz jeszcze KOTOR-a, to najwyższy czas spróbować.

Niestety, na obecną chwilę jestem w stanie zamieścić tylko screeny z finałowej walki, ponieważ nie posiadam wcześniejszych save-ów. Jak widać, podczas walki w KOTOR, możemy w czasie pauzy wybrać rodzaj ataku, a później obserwujemy jego następstwa (obliczane za pomocą zasad D&D nie pamiętam już której wersji :P )

A teraz o tej mini recenzji, czy jak tam to chcecie nazywać. Piszę coś takiego pierwszy raz, jak narazie czasu brak(dopiero po weekendzie napiszę coś więcej). Nie mniej jednak chciałbym, abyście napisali co według was powinno być zmienione, o czym konkretnie chcecie wiedzieć (tzn czy pisać więcej o fabule, zamieścić wymagania sprzętowe, itp), oraz przede wszystkim czy chcecie, aby informacje były "odpunktowane", czy też zawarte w tekście ciągłym. Wszelkie pytania dotyczące gry możecie zamieszczać w tym wątku, a ja postaram się jak najszybciej na nie odpowiedzieć oraz zmodyfikować ten tekst w zależności od waszych upodobań.
Postaw piwo autorowi tego posta

Tomek 

Piwa: 6/1
Wysłany: 2008-01-06, 00:18   

Muszę przyznać, że recenzja bardzo mi się podoba :-)

Jeśli chodzi o Twoje pytania:

Czy pisać więcej o fabule? - Myślę, że nie :) Recenzja zwykle nie przedstawia fabuły gry, a jedynie ją opisuje uwzględniając jej wady i zalety.

Czy zamieścić wymagania sprzętowe? - Moim zdaniem nie zaszkodzi. Najlepiej zarówno wymagania minimalne, jak i zalecane. Zawsze warto, aby potencjalny odbiorca wiedział, czy taka gra w ogóle "pójdzie" na jego komputerze :-)

Czy chcecie, aby informacje były "odpunktowane", czy też zawarte w tekście ciągłym? - Zwykle recenzje są pisane tekstem ciągłym. "Odpunktowane" mogą być ewentualnie już na samym końcu jakiejś recenzji wady oraz zalety gry.

Ponadto myślę, że warto zamieszczać screeny do opisywanej gry. Przynajmniej jeden :-)

To oczywiście tylko moje uwagi, nie musisz się do nich stosować. Najlepiej zresztą poczekać na opienie innych użytkowników.

Poza tym recenzja jest naprawdę ok! Dokładnie opisuje samą grę, a także wyodrębnia jej wady i zalety.

Zauważyłem, że nawet używasz akapitów :-P No i zawsze milej się czyta, kiedy tekst zawiera polskie znaki.

Szary17 

Wysłany: 2008-07-06, 15:16   

Grałem w tą grę i recenzja jest super!

MacAbra 

Piwa: 12/10
Wysłany: 2008-07-06, 19:12   

Luke jestem twoim ojcem !!! nieeeee!!! nooo.. wiecie, lubie film, ale ta gra to jakaś parodia star wars?? dziwny tytuł se wymyślili, chyba smerfy były zajęte ^^. Ale wiem jedno, nie skusze się ^^

Elminster 

Wysłany: 2008-07-19, 16:02   

Gra została stworzona przy współpracy z Lucas Arts, więc nie wiem czemu miała by być parodią. Jeśli chodzi o tytuł to to nie mniej, nie więcej, a rycerze starej republiki, co zważywszy na czas i miejsce kiedy toczy się akcja jest dosyć adekwatną nazwą :P
C2D E6600
RPG > ALL

Odpowiedz do tematu