Pomógł: 4 razy Wiek: 16 Dołączył: 24 Maj 2008 Posty: 337 Piwa: 38/46 Skąd: Uu'U-uy-ay
Wysłany: 2008-11-21, 21:37 Magritte
Hmm... jak tu zacząć?
Po pierwsze: jest to gra nietypowa, bo:
- Jest o dziełach pewnego (tytułowego) malarza
-
Cytat:
Produkcja ta jest częścią praktyczną pracy dyplomowej "Gry komputerowe w walce z analfabetyzmem funkcjonalnym i informacyjnym - darmowe programy do tworzenia gier i możliwość wykorzystania ich w edukacji na przykładzie programu Adventure Maker".
Od razu chcę zaznaczyć, że obrazy René Magritte'a są mi znane (dzięki jednemu numerowi 'Wiedzy i Życie') i podobają mi się, dlatego jeśli nie znasz/nie lubisz prac tego malarza odejmij 1/2pkt. z oceny końcowej.
W grę grałem kilka miesięcy temu, ale dopiero teraz postanowiłem ją zrecenzjować... czemu? Z powodu rocznicy urodzin (nieżyjącego już) René Magritte'a.
Gra wita nas miłym dla oka intrem, które jak cała gra stylizowane jest na obrazy (autor przerobił zdjęcia wykonane samodzielnie w jakimś programie graficznym). Dowiadujemy się co nieco o naszym bohaterze gry - Piotrze i jego problemach z alkocholem, rozstaniu się z dziewczyną Joanną, oraz jak zaczęła się całe jego szaleństwo (czy aby napewno szaleństwo?).
Piotr postanawia zerwać z piciem i odnaleźć ukochaną.
Po intrze lądujemy na Dworcu Głównym, we Wrocławiu, i zaczynamy przygodę. Po mieście wypełnionym postaciami z obrazów René'a (między innymi: Syn Człowieczy, Czarna Magia, Kochankowie, Imperium Świateł czy Reprodukcja zakazana) poruszamy się skokowo, nie mamy większego zakresu ale nie przeszkadza to za bardzo.
Podczas rozgrywki dowiemy się że rozwiązaniem całej sprawy jest tajemniczy Wyzwoliciel.
W naszych głożnikach usłyszymy miłą dla ucha muzykę Łukasza Brzostka oraz zespołów Agressiva 69 i TRH.
Trochę narzekania: nie gram często w gry przygodówkowe ale gra starczyła mi tylko na 4 godziny niezyt intensywnej gry (ale czego oczekiwać od produkcji darmowej), i tylko raz utkałem na dłuższą chwilę. Czasem też denerwuje system poruszania się (rzadko).
Wymagania są śmieszne: procek 133 MHz i 64MB RAM, a i zpod Vistą nie ma podobno problemów (nie moge potwierdzić, nie mam Visty )
Ocena:
Grafika: 7-
jeśli nie lubisz prac tego malarza odejmij 1 pkt, jeśli nie lubisz grafiki 2D odejmij 1pkt
Audio: 6+
bez specjalnych wodotrysków czy czegoś - normalna miła dla ucha muzyka
Grywalność:
7++
Wciąga, ale za krótka
Ocena końcowa:
7
Cytat:
jeśli nie znasz/nie lubisz prac tego malarza odejmij 1/2pkt. z oceny końcowej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum