Grand Theft Auto to slynna gra akcji uwielbiana przez tony graczy, tym razem Rockstar naprawde sie postarali, nowa fizyka gry robi wrazenie a zobaczyc mozna ja tutaj.
Glowny bohater Nick bellic przyjezdza do USA z Europy Wschodniej po otrzymaniu kilku listow od jego kuzyna. Niestety opisane w listach rzeczy okazaly sie klamstem bo zycie kuzyna wyglada inaczej niz opisane przez niego w listach.
Roman (kuzyn) zapoznaje Nick'a z tutejsza gangsterka. I jak w poprzednich seriach zlecenia beda wykonywane od roznych ludzi. Tym razem fabula moze sie zmienic od wyboru naszych akcji wiec czasami bedziemy zmuszeni powtorzyc gre.
Miasto Liberty City po raz trzeci nas zagoscilo (GTA III, GTA LCS, GTA IV) podzielone na 5 dzielnic : Broker (Brooklyn), Algonquin (Manhattan), Dukes (Queens), Bohan (Bronx) i Alderney (New Jersey).
A na ich ulicach znajdziemy samochody, motory, ciezarowki, autobusy.
Bronie w grze sa odpowiednio dobrane slynne pistolety i karabiny dostepne sa.
Ogolnie gra zostala dopieszczona (chodza plotki ze R robilo LCS i VCS w przerwach robienia IV aby nikt nie zapomnial o serii GTA podczas tego dlugiego czasu).
Na premiere na PC musimy poczekac do pazdziernika, wlasciciele Xboxa360 oraz Playstation 3 juz moga cieszyc sie gra ;-)
A tutaj kilka screenow :
_________________ Jestem Hardcorem (prawdziwym ! mam certyfikat !)
Czy Oficialna nie moge powiedziec ze tak ale bylo pelno mowy o wersji na pieca zreszta GTA nie na PC ;-) jeszcze taka seria Rockstar napewno chce jeszcze zarobic na tej serii wiec gdyby ta gra nie wyszla na pieca mogli by miec 2 razy mniej kasy ze sprzedazy ale z drugiej strony to bylo by pelno piractwa :-/ no coz zobaczymy ale na 80% tak wyjdzie na PC
_________________ Jestem Hardcorem (prawdziwym ! mam certyfikat !)
Dla mnie najważniejsze jest to aby gra GTA IV Została wydana na PC reszta sie nie liczy gra różni sie od poprzednich serii . Nie to co w niektórych grach A szkoda.
O serii Grand Theft Auto słyszał niemal każdy internauta, jedna z najbardziej kontrowersyjnych serii gier PC jak i konsolowych.
Grand Theft Auto IV dotąd kupiło ponad 6 293 000 egzemplarzy, z czego amerykanie wykupili 4 711 000 kopi, te statystyki dają GTA IV tytuł "Najlepiej sprzedającej się gry roku 2008. Pomyślmy co będzie gdy GTA IV wyjdzie na PC...
Fabuła
W GTA IV wcielamy się w Niko Bellica, jest on 30-letnim wschodnio - Europejczykiem(prawdopodobnie pochodzi z Rumunii), który przyjechał do Liberty City w USA poczuć "amerykański sen", obiecał mu je w liście jego kuzyn Roman Petronow. Tak naprawdę Roman ma kłopoty - jego firma taksówkarska jest na skraju bankructwa. Chce aby Niko wyciągnął go z kłopotów.
Co nowego?
Przede wszystkim - nowy silnik graficzny stworzony od podstaw, silnik fizyczny - euphoria physics engine - jest on po prostu wspaniały, próbka jego możliwości [KLIK] oraz posiadania komórki (!), możemy z niej dzwonić do przyjaciół, wpisujemy na niej kody, nie zdradze po ilu, ale po iluś procentach przejścia gry dostajemy nową komórkę, możemy ustawiać różne dzwonki, tła, tapety które ściągamy z internetu. Właśnie! Internet! W GTA IV będziemy mieli możliwość korzystania z kafejki internetowej (za grosze), internet w "czwórce" da nam możliwość wejścia do serwisu randkowego i umówienia się z jakąś panną, kupienie nowego samochodu i wiele innych...
Jak widzimy nowości jest może mniej niż w GTA SA, ale za to jakiej są wartości!
Oprawa dźwiękowa
O oprawę dźwiękową studio produkujące GRA (Rockstar Games) postarało się najbardziej.
Każda stacja radiowa gra inny rodzaj muzyki, w stacji Vladivostok FM możemy usłyszeć słuchaczkę Vladivostok która dzwoni do radia i pozdrawia polaków PO POLSKU!, także na ulicy słyszymy czasem polaków. W autorach gry można zobaczyć 2 polskie nazwiska.
Grafika
Grafika jest wspaniała niczym zabawa euphorią.
Kontrast, detale(choć czasem krawędzie gładkie), szczegóły dopracowane w najmniejszym milimetrze!
W wersjach na komputery osobiste grafika będzie jeszcze bardziej dopracowana niż w wersjach na Xbox360 i PlayStation3!
Ciekawostki
Gra została zakazana w sprzedaży w jednym kraju - Finlandii, przez pewnego nastolatka który zabił taksówkarza, rzucił na tylne siedzenie i szarżował taksówką po mieście, jak powiedział "chciał zobaczyć jak to jest w realu".
Czwórka została już wpisana do księgi rekordów Guinnessa pod tytułem " Najszybciej sprzedana gra w ciągu 24 godzin " pobijając tym swoją poprzedniczkę GTA San Andreas. Oraz pod następnym tytułem " Najwięcej pieniędzy zarobionych w ciągu 24 godzin od dnia premiery", dodam także że 1 dnia premiery zabrakło stu paru tysięcy aby zwrócił się koszt produkcji (około 900 tys. $).
GTA IV w wersji na PC będzie bardziej doszlifowane.
Zapraszam do dyskusji na temat GTA IV na PC - tam więcej szczegółów [KLIK]
Dla nie wiedzących premiera GTA4 na PC została przeniesiona na 21 listopada
Poniżej zacytuje wypowiedź twórców
“Jesteśmy bardzo podekscytowani wydając PeCetową wersję Grand Theft Auto IV. Gra prezentuje się cudownie i nie możemy doczekać się momentu, gdy gracze dostaną ją w swoje ręce”
Premiera Ameryka Północna GTA 4 na PC: 18 listopada
Premiera Europa GTA 4 na PC: 21 listopada
_________________ Nie rozmawiaj z debilem bo najpierw zniży Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
Jest Lazlow, więc grze nie da się nic zarzucić
Tylko fabuł ajest nie najlepsza, dałbym tak 6/10, ale można robić (Ładnie się wyrażam) akrobacje w samochodach i motorach, a te pierwsze zostały dopracowane do perfekcji. Np. Kiedyś wyrzuciłem granat z samochodu (to wielki plus, że można tak robić) ale za długo go trzymałem i nie zdążyłem odjechać na czas. Byłem na tyle blisko, że fala uderzeniowa kompletnie zniszczyła mi zadek: wielkie wgniecenie, na kołach brak opon a same koła nie kręcą się) Gra dopracowana w 102%! Aha, jeszcze dużym plusem jest, że akcja tocz się w roku 2008 )
_________________ Ha! You'll never really know for sure till I try!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum