Zapraszamy na stronę http://hx-team.info/! Znajdziesz tam wiele ciekawych artykułów, porad i innych informacji dotyczących hackingu!
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
''Jak pisać arty?'' - poradnik Sir Jima.
Autor Wiadomość
Jim 
Straż Nocna

Piwa: 30/6
Wysłany: 2008-07-15, 16:09   ''Jak pisać arty?'' - poradnik Sir Jima.

Jak pisać arty?
Najważniejsze jest to, żeby Wasze prace były związane tematycznie z grami. Dozwolone są różnorakie miksy, ale lepiej wziąć na tapetę jeden, konkretny tytuł... Dzięki temu zabiegowi czytelnik nie pogubi się w tekście. Istnieje też duże prawdopodobieństwo, że znajdzie w nim sens i zrozumie o co chodziło autorowi ;) .
Druga kwestia to poprawność ortograficzna. Wiem, że nie każdy zna wszystkie zasady poprawnej pisowni - doskonale to rozumiem, bo sam jestem dyslektykiem. Jednak z pomocą przychodzi edytor tekstu Word(lub np przeglądarka Mozilla Firefox), który podkreśla różnorakie błędy i sugeruje jak je poprawić ;-).

Skoro już tekst jest na temat i nie ma w nim błędów to czas na poprawę stylu ! Jeśli chcecie, aby Wasze arty czytało się szybko oraz miło - musicie zadbać o odpowiednią formę. Po pierwsze nie stosujcie kilku czasów naraz( to jest czegoś takiego : Adam wysmarkał nos. Adam robi grzanki), trzymajcie się jednego. Już przed pisaniem wybierzcie czy zdarzenia o których mówicie już się stały, czy dopiero będą nadchodzić(wybierzcie czas przyszły, przeszły lub teraźniejszy - nie wszystko razem !).
Zdania są ważną składową każdego tekstu. Jeśli nie ma się talentu pisarskiego(patrz na swoje oceny z polskiego), nie wolno pisać długich(oddzielanych jedynie przecinkami) zdań złożonych! Ponad to w jednym zdaniu bohater nie może wykonać kilku różnych od siebie czynności, to jest : jechać samochodem, wygrać wyścig, zjeść grzankę i dla przykładu wziąć prysznic. Wszystko to rozbijamy na pomniejsze zdania i uzupełniamy OPISEM.
Jeśli piszecie o zmaganiach mistrzów kierownicy na drodze, nie wystarczy krótki, pobieżny opis zdarzeń. Wszystko trzeba rozwinąć ! Tak aby czytelnik poczuł realizm i potrafił wyobrazić sobie akcję na podstawie tego co napisaliście... Jeśli coś jest ładne, nie wystarczy walnąć zdania ''Furę miał ładną'', a DOKŁADNIE opisać obiekt. O co chodzi? '' Moim oczom ukazał się czerwony kolos z piękną, szeroką maską'' itd... Oczywiście - podałem dość proste zdanie jako przykład ;-). A więc raz jeszcze - TRZEBA postawić na bogaty, szczegółowy opis akcji/postaci/przedmiotów!
Ostatnia sprawa... Niestety praktycznie nikt z Was nie wie jak pisze się dialogi w opowiadaniu. Postanowiłem to zmienić, żebyście mi więcej nie wrzucali do prozy kawałków dramatu :mrgreen: ! Oto jak wygląda dialog :
Kod:

- Co jest ? - Spytał wysoki mężczyzna z czarnym wąsikiem.
- Nic. - Odparłem szukając z nim kontaktu wzrokowego. - Zupełnie nic.
- Na pewno?
- Na pewno ! - Potwierdziłem oczekując na jego reakcję.
- Ale głupi ten nasz dialog - Stwierdził po chwili.
- Fakt. Nie martw się. To tylko taki przykładowy... - Pocieszyłem go.

Oto jak nie wygląda dialog :
Kod:

Ja - Hehe.
On - Hahaha.
Ja - LOL
On - ROTFL

Mam nadzieję, że wszyscy widzą różnicę i że zaczniecie pisać dialogi tak jak trzeba ;-). Kto wie, może nawet na wypracowaniu z polskiego zabłyśniecie :mrgreen: ?

Tak więc - życzę weny i tego, żeby każdy z Was pisał coraz lepiej. Potencjał już macie. Potrzeba tylko szlifu !

Wyświetl szczegóły
Odpowiedz do tematu