Wysłany: 2008-01-28, 21:59 Podstawowe zasady jazdy
Wiem, że ten mini-poradnik dla większości nie będzie wielce odkrywczy, ale ucieszę się, jeśli komukolwiek pomoże.
Prowadzenie::
1. "Rajderze" młody! Pamiętaj! zakręty bierzemy od zewnętrznej, by można je ściąć, zachowując możliwie duży łuk by nie tracić na prędkości.
2. Przed każdym zakrętem zwalniamy. Niekoniecznie hamulcem ręcznym, ale zwalniamy chociażby przez puszczenie gazu! Ci, co opanowali jazdę na manualnych biegach mogą dodatkowo zredukować bieg. W najostrzejsze zakręty wchodzimy na ręcznym lub ostro wyhamowujemy, inaczej się nie da, chyba, że to carbon
3. Jeśli czujesz, że za chwile stracisz panowanie nad wozem, po prostu puść gaz... Gdy czujesz, że "ucieka Ci tył", puść gaz i skontruj kierownice!
4. Widząc, że masz przed sobą długa prostą, staraj się jak najmniej skręcać, by nie tacić prędkości, ktora na ostatnim biegu przecież wzrasta powoli.
Tuning::
1. Najpierw tuning silnika/zawieszenia, dopiero potem pobawisz się w tuning wizualny....
2. Jeśli juz twoje auto przeistoczyło sie w bolid, warto może pobawić się w ustawieniach części??
Oto zestawik ustawień, który jest zawsze dobry:
-turbo zawsze ustaw na wyższe obroty,
-ustawienia przełożeń zależą od samochodu, ja zwykle ostatnie przełożenia skracam, zależy od mocy auta,
-sztywne zawieszenie z miękką kompresją sprawiają, że samochód wgina się na zakrętach i gładko w nie wchodzi:)
-nitro służy do szybkiego zwiększenia prędkości- ustaw je zatem na wysoka wydajność a krótszy czas działania!
-hamulce ZAWSZE na przednią oś.
3. Jeśli twoja fura ma 7 sekund do 200km/h może warto wreszcie zakupic hamulce i zawieszenie :-D
4. Zapamiętaj- lepszy stary Trabant po tuningu niz nowa Panda.... Nie rzucaj sie na każde nowe auto dostępne do kupienia bo nie starczy Ci srodków na jej odpicowanie!
5. Dragi można wygrać dobrymi ustawieniami skrzyni i turbo...
Pozatym każdy samochód trzeba wyczuć, trzeba przejechać nim te parę kilometrów, żeby wiedzieć, jak sie zachowa w danej sytuacji.
Celowo pomijam opisy do driftów i pościgów z policją bo każda gra ma swoja specyfikę i mijałoby sie to z celem...
A więc przekręcmy kluczyk(albo przejedżmy karta elektroniczna:P) i w trase chłopaki.
Hehe czytając to myślałem, że to nauka jazdy w realnym świecie
_________________ www.domdzieckanr2.345.pl - czyli stronka, która zrobiłem dla domu dziecka
www.gfreedom.org darmowe konta shell, dla niewiedzących służy to np. do stawiania botów i innych rzeczy
Hehe czytając to myślałem, że to nauka jazdy w realnym świecie
Oj lepiej nie stosowac sie do tego w praktyce, bynajmniej nie do punktów w stylu "zakręty od zewnętrzenj" bo zawsze może jechać jakis inny rajdowiec młody który tez będzie ścinał zakręt swoja super wypasioną beemką...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum