Witam, a więc mam do was małą prośbę, planuję zakupić nowy procek i plyte główną. Procesor: zastanawiałem się nad E2180, ale proszę o wasze opinie. Prosił bym o linki do allegro. W cenie mniej więcej 300 zł, w ostateczności 400. Z góry Thx
Heh, a nie lepiej zakupić Athlona 64 5600 taktowany na 2.9ghz ktory spokojnie do 3.3 podepniesz (jesli sie znasz na OC to mysle ze warto sie pobawic)? A cena taka jak tego DualCore a wydajnośc wyzsza juz bez OC... Do tego jakias mobo za około 100 zł i masz naprawde dobra, przyszłościowa maszyne.
A i zauwaz, ze jesli robisz upgrade plyty, to np satry dysk czy moduły RAM mogą byc niekompatybilne.
Pomógł: 4 razy Wiek: 16 Dołączył: 24 Maj 2008 Posty: 337 Piwa: 38/46 Skąd: Uu'U-uy-ay
Wysłany: 2008-12-26, 20:32
Krzychuno napisał/a:
A i zauwaz, ze jesli robisz upgrade plyty, to np satry dysk czy moduły RAM mogą byc niekompatybilne.
To zależy jaki ma ram
Proponowana przezemnie ma DDR2 więc raczej jeśli robi upgrade to raczej miał DDR2 jeśli DDR1 to pewnie i starą katrę graficzną więc lepiej w takim wypadku byłoby chyba kupić nowy PC
Moim zdaniem lepiej zlozyc zestaw pod am2 lub am2+. Taniej i lepiej. Do tego moze GF8600GT/GTS, RadX1650pro lub GF9600/9500. Ja swoją 8600 kupilem 2 msiace temu za 120 złotych a gry chodza na wysokich conajmniej (cody4, carbony i inne takie na najwyzszych, a np FC2- bardzo wysokie- i sie nie tnie). Dodam, ze swojego athlona 3000+ ze standardowych 1.8ghz podkrecilem do 2.43 ghz (ponad jedna trzecia) bez zmiany napiecia- samym FSB. A to jeszcze nie jest koniec mozliwosci tego procka- ogranicza mnie VCORE, ktorego zmienic nie moge;/ Jesli chodzi o overclocking- to AMD rządzki IMO.
Pomógł: 4 razy Wiek: 16 Dołączył: 24 Maj 2008 Posty: 337 Piwa: 38/46 Skąd: Uu'U-uy-ay
Wysłany: 2008-12-26, 20:40
Krzychuno napisał/a:
Jesli chodzi o overclocking- to AMD rządzki IMO.
Więc czemu najlepsi overclockingowcy korzystają z procków intela ?
Ale skupmy się na temacie
Bo ich stac na wersje prockow ExtremeEdition ;P
Moje dnaie jest takie- do 300 zl lepiej kupic AMD, a powyzej tej kwoty zaczynaja sie intelowskie maszyny. No chyba ze cos sie zmienilo ;p Ale ok, to nie tema tna dyskusje o tym co lepsze ,z resztaą, to jest pojecie wzgledne i trudno jednoznacznie okreslic ;pp Dla mnie sa to dwie rowne firmy i tyle ^^
Krzych.
Grafika- zintegrowana. Zapomnij o 90% gier.
Nie wiem, ale ja bym bral oddzielnie proca i plyte. A ram dorzucaja ze tak powiem nie pierwszej jakosci moim zdaniem. Jednak z drugiej strony stosunek cena/jakosc wypada pozytywnie. Ehh, ja bym bral Athlona 5200/5600, podkrecil o min. 20%, do tego 8600gt i 2 gb uzywanego ramu 800mhz ale z timingiem CAS 5, a nie 6. Ale to bylby wydatek rzedu okolo 550 złotych.
Ok dzięki, więc rezygnuje z zintegrowanej. Znalazłem jeszcze coś takiego, nie chodzi mi o komputer, który bedzie super wywalony w kosmos, więc sądzę, że to jest dobre, ale nie chcę kupować w ciemno:
http://allegro.pl/item505...a_ddr2_agp.html - plyta
http://allegro.pl/item511...m_promocja.html - procesor
Do tego mam karte grafiki radeon x1650pro i ramy 1 giga (na początek)
Co o tym sądzicie?
Wysłany: 2008-12-26, 22:27
Na Athlonach się nie znam więc nie będę się wypowiadał, ale opinie ma niezłe
1GB na początek starczy ale moim zdaniem po jakimś czasie powinieneś dołożyć minimum kolejny 1GB.
No i nie zapomnij o karcie graficznej - ona jest (w przypadku większości gier) ważniejsza od procka.
Oczywiście wiem, że karta graficzna jest ważna, ale na razie mam Radeona X1650pro i to mi wystarczy. Liczę kasę i być może będę miał dwa giga ramu do tego zestawiku co wyżej podałem, tylko proszę o opinie na jego temat.
PS> O karcie graficznej mi nie pisać, że słaba, bo będę ją zmieniał, ale jeszcze nie teraz.
Karta wcale taka słaba nie jest
Procek- ja bym jednak dołozył do Athlona 5200.
Płyta- dziwnie droga, nie potrzeba takiej moim zdaniem pod te serie procesorow.
Uważam, że nie opłaca mi się dokładać do Athlona 5200+, ponieważ 5000+ ma 2,6 GHz na rdzeń, a 5200+ 2,7 MHz na rdzeń, różnica nie jest duża, a cena owszem. 5000+ - 179 zł
5200+ - 209 zł. Co do płyty, to innej nie znajdę, bo to jest jedyna do tego procesora z wejściem AGP ( taką mam kartę grafiki ).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum