Wysłany: 2008-12-28, 11:38 Pomocy! Problemy z kompem...
Witam!
Jak wiecie całkiem niedawno prosilem Was o pomoc przy zakupieniu nowego piecyka. Tak jak sie spodziewałem Dwóch Świętych Mikołajów zakupiło mi owy piec. Radość nie miała granic! Rozpakowałem, podłączyłem, zainstalowałem Windows XP, sterowniki do płyty, do karty. Anti-virusa, office i inne pierdoły. Następnego dnia zabrałem sie za instalacje gierek, a ponieważ nie mam nowych, a bardzo lubiłem niektóre ze starych to wgrałem Warcraft'a III. Czekałem... koniec instalacji... właczam gre... i? STOP: 0x0000008E... [blue screen]
I co zrobić? Zresetowałem kompa, wbiłem do gry znowu... nic. Ale jednak po chwili blue screen. I co dalej? Znowu reset, patch do gry z neta i... działa, nie ma błędu. Gram, kończe, wychodzę z programu [blue screen]. Zainstalowałem CS:S, ładowanie do gry [blue screen] (nie zawsze był 0x0000008E ale na nim się skupmy narazie). Kilka razy i w CS nie ma [blue screen]. Nie zawsze, tylko czasami. Ale przecież nie mozna tak grać... Chwyciłem telefon, zadzwoniłem do brata (on wybierał dla mnie sprzet) i mówie mu o błędzie. No to: reinstal sterowników do karty graficznej - nic nie dało. Wyłączenie POWER SAVER"a z płyty gł. nic nie dało. Wyłączenie karty sieciowej, nic nie dało. W Internecie mnóstwo o błędzie, ale zazwyczaj odpowiedź "od czego masz google" "przeinstaluj sterowniki" itp.
Po długich poszukiwania natrafiłem na wzmianke "0x08E to błąd pamięci RAM". Brat polecił mi wyjać jedną i sprawdzić jak chodzi: przez 2 godziny gry, zero błędów. Zmieniłem sloty pamięci z pomarańczowych na czerwone i: błąd systemu windows, nie da sie uruchomic, plik systemowy usuniety lub nie działa... No to zmieniłem na pomaranczowe sloty, zamieniłem miejscami i... właczam gre, pojawia się menu i [blue screen]...
Brat stwierdził, ze jedna pamiec zapewne jest uszkodzona, wiec przez nastepne dwie godziny siedzialem na "uszkodzonej" pamięci i... bez zmian, zero błędów. Włożyłem ram tak jak był na początku ponieważ tak błędy rzadziej się pojawiają, ale pojawiają... Po jednej grze czy dwoch grach w DotA (na WCIII). I teraz moje pytanie: co jest nie tak? Macie jakies sugestie? Dzisiaj przeinstaluję Windows'a ale zakładam że to nic nie da. Cos sprawia że pamięc nie może razem ze soba wspolpracować. Ale co?
Oto moje parametry:
Karta graficzna: nVidia GeForce 9600 GT 512mb
Procesor: Pentium Dual Core e5300 2.60 GHz x2
Płyta: GIGABYTE S-Series GA-EP35-DS3L
Pamięć: 2x 1GB "GOOD RAM" DDR II
Pomógł: 4 razy Wiek: 15 Dołączył: 24 Maj 2008 Posty: 321 Piwa: 34/38
Wysłany: 2008-12-28, 11:57
DajMiNazwe napisał/a:
Warcraft'a III. Czekałem... koniec instalacji... właczam gre... i? STOP: 0x0000008E... [blue screen]
Cytat:
To niezbyt specyficzny błąd KERNEL_MODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED, oznaczający zwykle problemy z kompatybilnością sprzętu, czasami spowodowane instalacją niewłaściwych sterowników do bliżej niesprecyzowanego urządzenia lub starą wersją BIOS-u. Jeśli były ostatnio zmieniane jakieś urządzenia lub sterowniki - spróbuj je chwilowo usunąć, być może w trybie naprawczym po starcie z płyty.
Zainstaluj starsze/nowsze sterowniki dog karty graficznej wiem że Warcraft 3 maiał problemy z SP2.
Pomógł: 4 razy Wiek: 15 Dołączył: 24 Maj 2008 Posty: 321 Piwa: 34/38
Wysłany: 2008-12-28, 12:04
Może ma różne częstotliwości?
Ja np. kilka lat temu jak jeszcze byłem nieobeznany z swoim starym PC zdziwiłem się że gry wykrywają tylko 1/2 ramu - okazało się że jedna kość jest 100mhz a druga 133mhz?
MemTest-86 - ś(Ładnie się wyrażam) i przetestuj pamięć.
Co prawda test trwa ponad 24 godziny, ale wykrywa wszystko - najmniejszy nawet błąd. Po tym będziesz wiedział czy mas uszkodzone RAM, czy nie. Chociaż ja stawiam, że na 90% masz.
Heh, sprawdz programem CPU-Z odczyt SPD z pamieci. Potem ustawienia te wprowadź pamiecią w BIOSie w sekcji Memory Configuration(ustaw na Manual)- wartosci ktorych cpuz nie odczyta pozostaw na auto(zaraz trzasne ftke jak ja to mam). Jesli by nadal wywalal błędy- podwyzsz glowne timingi o jeden cykl- czasem pomaga.
ja cos, daje screena co i jak tak mniejwiecej:
http://www.4shared.com/fi...0081228949.html
Tylko sie nie sugeruj tym, ze w biosie mam 266mhz, ze wzgledu na podkrecanie procesora ramy chodza na 351mhz ;p A własnie- podkręcałes cos?
nic nie podkręcałem, od rana nie mialem błędu aż do tej chwili, wyskoczyło mi coś takiego: 0x0000001A... Nic juz nie rozumiem, bo ten błąd nie ma nic wspólnego z pamięcią,,.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum