Jak wiadomo zbliżaja się święta, a ponieważ mam nieodparty urok przekonałem Świętego Mikołaja (tak naprawdę jest ich dwóch!), aby sprawił mi niespodzianke jaką jest komputer. Wydaje się piękne (i jest) ale nie jest nieograniczone... Przy dość niskim budżecie (niestety nie mam pojęcia jakim, zapewne więcej niż 1000 a mniej niż 2000 [mogę się mylić]) dostałem misję opracowania MINIMALNYCH parametrów które mnie zadowolą, a ponieważ jestem fanem gier potrzebuję czegoś z niezłą mocą... niestety sam jestem w tym temacie dość zielony i chciałbym Was prosić o pomoc. Czy moglibyście powiedzieć jaki sprzęt byłby dobry? Głównie chodzi mi o:
- procesor
- karte graficzną
- dysk twardy
- pamięć operacyjną (jeśli to jest RAM xd)
Prosiłbym o podawanie konkretnych nazw, zestawy mnie nie interesują, aczkolwiek jeśli ktoś z Was zna jakiś bardzo dobry, w miarę tani i opłacalny, to na pewno się przyda.
Pomógł: 1 raz Wiek: 15 Dołączył: 01 Sie 2008 Posty: 98 Piwa: 18/11 Skąd: Olkusz
Wysłany: 2008-12-02, 18:05
Procki mogę zaproponować dwa (sam chce jeden z nich kupić )
IC2D E4600 2,4 GHz (bardzo dobrze się kręci)
Cena: około 318zł
E4600
IPDC E5200 2,5 GHz (też się nieźle kręci )
Cena: około 313zł
E5200
Nie wyjdzie drożej jak się doliczy: zasilacz, wentylator, k. muzyki itd? Nie znam się na tym, nie wiem co trzeba jeszcze dokupić. Mógłby ktoś napisać pełen zestaw?
Po co ggowa 9500? Juz lepiej kupic 8600, albo dołozyc TROSZKE- i mieć 8800/9600.
Zasilacz zwykle masz juz w obu, ale obudowe musisz wtedy kupic jakąś porzadna ze zwroceniem uwagi właśnie na zasiłke (nie kupuj nonameów 400 wat;p). aCo do wentylacji- na zasilke masz zwykle juz wentylator, do procka zwykle tez dają, mozna ewentualnie dokupić wiatrak na obudowe, zeby wyciagał z niej ciepłe powietrze powietrze (fajnie jest zamontowac dwa coolerki po przeciwnych stronach obudowy-jeden wtłacza poiwetrze, a drugi wyciąga.). Ceny wiatrraczków wahają sie miedzy 10 a 30 złotych (oczywiście mozesz kupić wiatrak za nawet 100 zeta, ale po co..?). I trzeba uważac tez na hałas, oprocz parametrow coolera na hałas ma też wpływ jego najbliższe otoczenie. Dobra, koniec wykładu.
Nie wiem dlaczego, ale ja bym złożył zestaw na athlonie 6400+ lub na jakimś trójrdzeniowym, do tego 4gb na ddr3 OCZ overclocked edition, 500 dysk (oczywiscie biorą cpod uwage reszte parametrow...), jakiś napęd liteona do 100 zeta, mobo Gigabyte/Asus, tyle że cena mogłaby być duża.
A wlasnie- jesli chcesz sklecic dobrego kompa za mała kase- to np nie opłaca sie kupować ramów o wiekszej przepustowosci niz szyna procka etc na podzespołach mozna oszczędzac- ale z głową, i na markowym sprzęcie. Warto tez moze wziąc pod uwage potencjał potkręcania sprzętu (niektore tanie ramy świetnie sie kręca i sa lepsze niz wyższe modele o gro droższe, podobnie z kartami).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum