Sam nie jestem fanem Seri Gothic (zawsze wolałem TES'a), ale na pewno innych ucieszą wiadomości o nowym (4 już) Gothic'u.
Z początku 4 Część miała nosić nazwę Gothic 4 : Arcania, ale twórcy gry zmienili jej nazwę z 2 powodów : 1. Gra będzie naładowana klimatem magii i Świata fantasy jak na przyzwoite RPG przystało, a za drugi powód twórcy podają chęć wejścia na Amerykański rynek, na którym poprzednie części nie odniosły wielkiego sukcesu. Amerykańska wersja ma być bardziej kolorowa (ala WoW), obdarzona żywymi kolorami, a wersja na rynek europejski ma być bardziej mroczna i klimatyczna. Fabuła Arcani(?) będzie miała miejsce 10 lat po wydarzeniach z Gothic'a 3. Bezimienny bohater, wypędził orków i sam zasiadł na tronie. Niestety nie sprawdził się w roli króla, a jak mówią władza jest zgubna, a króla nie obchodzi los poddanych. Podczas swojej władzy podpadł nawet Wiedźmom które poprowadziły go przez drogę bohatera. Wiedźmy jednak znalazły sobie nowego herosa którym my będziemy mieli zaszczyt prowadzić. Twórcy gry skupili się na tworzeniu modelu walki który będzie opierał się głównie na pasku energii, system walki będzie uproszczony dzięki czemu będzie bardziej intuicyjny. Do gry zostanie wprowadzona też wielka swoboda (precz z liniowością), będziemy np mogli strącić króla z tronu i samemu objąć władze, namówić króla żeby przeszedł na te "dobrą" stronę, albo zostać rybakiem i nie mieszać się w sprawy polityki. W grze będzie występować oczywiście magia która ma być bardziej użyteczna niż w poprzednich częściach (nie wiem grałem tylko w 2), nie ograniczy się do ataków zasięgowych ale także będziemy mogli okiełznać pogodę, dzięki czemu będziemy mogli np wezwać śnieżyce, mgłę, czy nawet burze. W grze będzie też lepszy system rozdawania doświadczenia (podział na 4(!) klasy łucznik, mag, łotrzyk, paladyn), będzie można przesunąć niektóre punkty żeby zmienić trochę styl rozgrywki. Punkty będzie można rozłożyć na dwa drzewka ponieważ, prócz questów wątku głównego będą dostępne też zadania klasowe. Co do wyglądu postaci twórcy jeszcze nie wiedzą i korzystają z modelu Bezimiennego z Gothic'a 3. Co do reszty oprawy graficznej nie ma już niepewności. Do premiery gry został jeszcze rok, ja osobiście czekam na TES'a V, ale czas pokaże co z tego wyjdzie.
PS: pod koniec roku wyjdzie dodatek do Gothic 3 - Forsaken Gods
PS2:mam nadzieje że nikomu nie narobiłem smaku
Ciekawe czy seria Ghotic powróci w chwale za sprawą IV... Mam nadzieję że tak i jak na razie wszystko na to wskazuje, choć szczerze mówiąc obawiam się jak gracze przyjmą nowego bohatera. Bezimienny wbrew imieniu był jednak Kimś, przez duże "K".
Oprócz nowego bohatera niepokoi mnie również magia, sam nigdy nie miałem zamiłowania do czarowania (i to nie tylko w Ghoticu), wolę rozwiązywać problemy przy użyciu miecza, no ale zobaczymy co z tego wyjdzie... Kiedy premiera?
_________________ Zapraszam Cię Gość na moje forum - 4Gaming.pl
Pomógł: 1 raz Dołączył: 05 Lip 2008 Posty: 176 Piwa: 4/13 Skąd: są dzieci
Wysłany: 2008-07-06, 07:12
Każdy poprzedni gothic mimo powielania wad poprzednika i tak robił furore więc mam nadzieje że i Gothic 3,5 i gothic 4 będą kolejnymi hitami za które wydam tą swoją ciężko zarobiona kasę
mam nadzieje że i Gothic 3,5 i gothic 4 będą kolejnymi hitami za które wydam tą swoją ciężko zarobiona kasę
też mam taką nadzieje bo 3'ka mi trochę nie przypasiła
co do tych screenów to one nie są wprost z gry a nawet jeśli to pewnie będzie coś tam zmienione( oni już tak lubią )
Wysocki nie ma potrzeby cytowania całego postu który znajduje się nad tobą. A wracając do tematu to grafa może sobie być super, ale jak fabuła będzie słaba i questy głupie to gra będzie totalną porażką. te obrazki wyglądają raczej jak rysunki albo coś w tym stylu!!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum