Czy tolerujecie piractwo komputerowe? (nie mówię tu tylko o grach). Sam przyznaje się często ściągam z netu różne piosenki i na tym przystaje. Od 2 lat nie download'nełem z neta żadnego pirackiego programu, gry. Mam większą satysfakcje z tego że raz w miesiącu kupie sobie jakąś grę za ileśdziesiąt złoty niż jak ściągnę 5 gier. Nie będę pisał że twórca należą się pieniądze bo to oczywiste. Wy też napiszcie coś na ten temat (proszę tylko szczerze)
Nie każdy pirat to złodziej okradający producentów gier czy programów, niektórzy ściągają z internetu daną grę czy program po to aby go przetestować czy warto wydać na niego konkretną sumę pieniędzy, a jak im się spodoba to kupują w sklepie w pełni legalną kopie danego programu czy gry. Nie każdy kupuje kota w worku, niektórym nie wystarczają recenzje czy wersje demo programu aby się zdecydować na jego kupno. Więc ściągają pirata i testują. oczywiście zgadam się że niektórzy żyją tylko z pirackich kopi programów i nic sobie mają z praw autorskich. Ale ten problem w Polsce zaczyna zanikać, może wiąże się to z poprawą warunków egzystencji wielu polaków? Cóż nie będe was dalej zanudzał, lepiej sami napiszcie co o tym sądzicie
Zaproszone osoby: 1 Pomógł: 6 razy Wiek: 14 Dołączył: 09 Maj 2008 Posty: 404 Piwa: 59/59 Skąd: Puławy
Wysłany: 2008-06-26, 22:42
Cóż, jakbym miał szybszego neta z downloadem co najmniej 100 kb/s to bym sobie gry pościągał jakieś fajne ja nie toleruję, aby n00bów i dzieci neo, którzy spamują na forum i rejestrują się aby by dać reklamy. Ja ściągam jedynie programy z darkwarez.pl i muzykę z mp3p.pl i nic więcej, chyba, że jakieś obrazki w grafice, ale tego chyba już nie można nazwać piractwem no nie?
a jak im się spodoba to kupują w sklepie w pełni legalną kopie danego programu czy gry
jakoś nie wieże w dobre intencje
Vasyl napisał/a:
może wiąże się to z poprawą warunków egzystencji wielu polaków?
a może z poprawą gospodarczą?
Vasyl napisał/a:
Ale ten problem w Polsce zaczyna zanikać
No nie wiem. Według mnie problem nasila się coraz bardziej, zwłaszcza że ludzie nie chce się kupować oryginalnych gier ponieważ - " po co, mogę sobie ściągnąć z neta ? " Ludzie zarabiają więcej - to fakt ale i tak ludzie wolą wydać pieniądze na piwo i ściągnąć z netu grę.
Vasyl napisał/a:
Nie każdy kupuje kota w worku, niektórym nie wystarczają recenzje czy wersje demo programu aby się zdecydować na jego kupno. Więc ściągają pirata i testują.
Jednak jak gra się nie spodoba, mogli sobie w nią pograć i pograli a twórcy i autorzy gry stracili tylko na tym. Dlatego nie długo pogramy sobie tylko w gry z abonamentem 14'99€. Bo inne wytwórnie które robiły gry z trybem single upadną.
Gucio777 napisał/a:
ale tego chyba już nie można nazwać piractwem no nie?
A wytwórnie płytowe drukują pieniądze ?? Przecież oni też zarabiają i muszą z czegoś żyć... dziwić się że 30 lat temu płyty sprzedawały się w 2mln egzemplarzach a teraz po 100k to święto
Zaproszone osoby: 1 Pomógł: 6 razy Wiek: 14 Dołączył: 09 Maj 2008 Posty: 404 Piwa: 59/59 Skąd: Puławy
Wysłany: 2008-06-26, 23:12
MaXiu napisał/a:
Gucio777 napisał/a:
ale tego chyba już nie można nazwać piractwem no nie?
A wytwórnie płytowe drukują pieniądze ?? Przecież oni też zarabiają i muszą z czegoś żyć... dziwić się że 30 lat temu płyty sprzedawały się w 2mln egzemplarzach a teraz po 100k to święto
No nie wiem. Według mnie problem nasila się coraz bardziej, zwłaszcza że ludzie nie chce się kupować oryginalnych gier ponieważ - " po co, mogę sobie ściągnąć z neta ? " Ludzie zarabiają więcej - to fakt ale i tak ludzie wolą wydać pieniądze na piwo i ściągnąć z netu grę.
Według danych problem piractwa w Polsce spadło o kilkanaście procent w okresie ostatnich trzech lat. Takie są dane smarku więc nie fikaj
MaXiu napisał/a:
Jednak jak gra się nie spodoba, mogli sobie w nią pograć i pograli a twórcy i autorzy gry stracili tylko na tym. Dlatego nie długo pogramy sobie tylko w gry z abonamentem 14'99€. Bo inne wytwórnie które robiły gry z trybem single upadną.
Nie lepiej kupić grę za powiedzmy 99 zł i okazuje się że jest do bani i po dwóch dniach ją wyrzucamy to jest dopiero problem
MaXiu napisał/a:
Vasyl napisał/a:
może wiąże się to z poprawą warunków egzystencji wielu polaków?
a może z poprawą gospodarczą?
Dla twojej informacji znaczy to prawie to samo, chociaż poprawa warunków życia ludzi nie musi się wiązać ze wzrostem gospodarczym
Zanim coś napiszesz zastanów się dwa razy bo wyraźnie widać braki w twojej edukacji, co robiłeś zamiast chodzić do szkoły?
Pewnie żłopałeś piwo przed kompem i ściągałeś piraty
Piractwo nie jest niczym dobrym, i tu nie ma co nawet podnośić dyskusji na ten temat.
No, ale kto bez winy, niech pierwszy rzuci kamieniem..
Dodam, ze napewno nie toleruje czegoś takiego, jak kupno pirackiej gry za 10 zeta na bazarze- daje sie wtedy zarobic zwyklym zlodziejom (bo jak to inasczej nazwac..?)..
heh, no widzisz, i tu możemy polemizowac..
Dlaczego mam płacic za gothica, w ktorym pogoda mi sie sama zmienia, nie działają niektore elementy walki itp itd..?
Pomógł: 5 razy Wiek: 13 Dołączył: 11 Lut 2008 Posty: 594 Piwa: 66/21 Skąd: Out of Poland
Wysłany: 2008-06-27, 11:43
Krzychuno napisał/a:
Dlaczego mam płacic za gothica, w ktorym pogoda mi sie sama zmienia, nie działają niektore elementy walki itp itd..?
no to sprawa wyjasniona : piractwo jest ok
joke
wiesz jak gra jest słabsza, lub ma jakiś element to powinna kosztować mniej, czy słaba czy nie dalej piractwo jest nielegalne...
ale co mi tam ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum