Pomógł: 5 razy Dołączył: 27 Gru 2007 Posty: 119 Piwa: 6/1 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-12-29, 11:47 FIFA vs. Pro Evolution Soccer
"Ja mam FIFY od '99 włącznie, PESy od 3 do 5.
PES 3 to byl dla mnie szok. Rewelacja. A teraz jeszcze go poprawili (PES 5) i mamy doskonałą piłkę kopaną na PC. Kiedys sie w FIFE zagrywalem, no bo coz, lubie pilke, ale byla tylko FiFa :-D Teraz jest Pro Evo i jest fajnie :-)
Tutaj praktycznie robisz co chcesz, natomiast w FIFE najgorsza byla ta schematycznosc (stad okreslenie fify: "Piłkarskie szachy"), biegniesz skrzydlem, strzaleczka, A, D i gol :-) W poprzednich wersjach Fify nie trzeba było nawet tej strzaleczki, bo gra sama kierowala dosrodkowanie... Porazka.
W FIFIe dany klawisz odpowiada za dana funkcje, np. naciskajac D [domyslnie strzal] piłkarz strzela, kieruje sie na bramke, kopie, piłka leci, na nic nie patrzy.
Ja zbyt dużej styczności z PES-em nie miałem więc nie będe sie na jego temat wypowiadał ale co do FIFY to wiem dość sporo więc powiem tak dla mnie FIFA jest lepsza ale może tylko dla tego że nie grałem dużo w PES-a.Ale to tylko moja opinia :-)
_________________ Nie rozmawiaj z debilem bo najpierw zniży Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
czytałem o sportowych grach ja mam fife od 98 a pesa od 4 do 6 dalej mi sie nie chcialo wolałem fife i w dzisiejszych czasach najbardziej podobala mi sie 2003 ale niewiem jak tam wasz gust a i tera gram w 2008 chyba starczy xD
mi najbardziej podoba sie fifa 07 i 08 gdyz sa one inne od poprzednich czesci nie tylko pod wzgledem graficznym ale równiez róznia sie tez troche sterowaniem. Dla mnie FIFA RLZ!!!
_________________ Nie rozmawiaj z debilem bo najpierw zniży Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
Grałem kiedyś u kumpla w FIFE 08, ale nie bardzo przypadła mi do gustu. Jestem fanem gier RPG - nie widzę sensu w bieganiu po boisku - strasznie to monotonne.
Ja grałem w PES-a na PS i jakos mnie ta gra wcale nie wciagneła wrecz przeciwnie bardzo sie zdziwiłem jak ją zobaczylem moze dlatego ze gram tylko w FIFE
Pomógł: 5 razy Dołączył: 27 Gru 2007 Posty: 119 Piwa: 6/1 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-01-04, 21:03
E tam, EightBIT ma rację :-P Wnerwia mnie w PES-ie sterowanie. Pamiętam, że w 5-tce bodajże nie można było biec sprintem i strzelić, tylko trzeba było zwolnić i dopiero.
Michał
Wysłany: 2008-01-04, 21:32
Zdecydowanie PES. Dawniej, jak miałem sporo wolnego czasu Fife stawiałem na pierwszym miejscu, zawsze można było się pobawić trybem managerskim obszernie rozbudowanym, ale z wiekiem przestało mnie to kręcić, daje mecza i jadę, a że lepiej gra mi się w PES to cisne w niego. Bardzo lubie Fife i szanuje tę grę i nei będę mówił że jest do niczego, bo to nie prawda. Może dlatego że postępy robione z każdą odsłoną są mniejsze niż na przełomie fify:
2001 - Regulacja podań lub strzałow - nie pamiętam dokładnie,
2002 - Z tego co pamiętam lepiej dopracowane to co wyżej i zupełnie inny silnik gry
2003 - To co wyżej w wersji ulepszonej
2004 - Jeszcze raz
2005 - Już inaczej wygląda gra, inaczej się gra, dużo nowości
2006 - Dużo zmian, wg mnie na gorsze ale wiecie
2007 - Dużo zmian, ale tych " do zabawy "
2008 - ...
Czekajmy. Nie zapomnę jednak klimatu Fify 98 i 99
E: I sory ale grywalność nie świadczy o naszym upodobaniu do gry, przynajmniej tak mi się wydaje.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum