Wysłany: 2008-08-14, 13:04 Czy da sie podkrecic procka?
Witam.
Chciałbym podkrecic moj procesor AMD Athlon 64 X 2 4000+ 2,10Ghz. Wiem ze to sie w biosie robi ale ja nie znalazlem tej opcji. Mam plyte GIGABYTE GA-M61SME-S2. Jesli ktos wie jak go podkrecic to prosze o pomoc
Wszystko się da podkręcić, ale zanim się za to zabierzesz to pomyśl czy w razie niepowodzenia nie będzie ci go żal, bo często zdarza się przypadek spalenia
_________________ www.domdzieckanr2.345.pl - czyli stronka, która zrobiłem dla domu dziecka
www.gfreedom.org darmowe konta shell, dla niewiedzących służy to np. do stawiania botów i innych rzeczy
Jesli bedziesz podkrecal przez FSB- to malo prawdopodobne, zeby sie spalił..
Jednak zbyt wiele tym nie poprawisz bez zmiany napiecia- a zmiana napiecia wiaze sie ze zwiekszeniem wydajnosci oraz RYZYKA..
A mzona wiedziec po co Ty chcesz podkręcac athlona 4000 dwurdzeniiowego..?! Moim zdaniem szkoda proca i GWARANCJI.. Ja mam 64 3000+ i z 1.8 dalem mu 1.99 - jak narazie nic sie nie zagrzewa (w stresie max 43stopnie), przeszedl testy dokladnosci etc..
TRak w ogole- przy overclockingu warto sprawdzic ustawienia chlodzenia, ja np obnizylem temeperature do kotrej ma wiatraczek dązyc- dzieki czemu chodzi na wyzszych obrotach przy normalnej temperaturze.
Jesli chodzi o wdydajność w grach- lepiej podkręcic GPU a nie CPU. No i ramom mozna sprobowac obniżyc Cas, Ras i te inne.. Ale to wszystko wiąze sie z ryzykiem, bo
mozesz i masz racje. Ale powiedz jak ty zrobiles to ze wiatraczek ciagle na maksymalnych obrotach chodzi? Mi tez by sie takie cos przydalo bo czasami slabo chlodzi
Dalem w biose temperature niebezpieczna bodajze 32 stopnie, i jak jes tpodwyzej, zalacza sie tryb ponad 3k RPM. Niby 3k to niewiele, ale w zupelnosci wystarcza. Pozatym.. jak chcesz sie bawic w OC- warto kupic chlodzenie.. A bardziej ci sie oplaci dolozyc i kupic nowego proca.
Skad mam to wiedziec.. Jesli sie nie znasz- lepiej nie ryzykuj.. Nie zyszkasz az tak wiele jak myslisz (taktowanie nie ejst najwazniejsze..) a stracic mozesz full..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum