Witam! Jest to recenzja gry Test Drive Unlimited – jednej z najlepszych samochodówek. Można w nią grać zarówno w trybie online, jak i offline. Najlepiej będzie wybrać tryb online, ale musisz być połączony z internetem.
Kariera
Zabawa rozpoczyna się na lotnisku, gdzie wybieramy postać, którą będziemy grać. Gdy ją wybierzemy, leci ona na wyspę Oahu, czyli tam, gdzie będziemy grać!
Gdy już tam będziemy, pójdziemy do pobliskiej wypożyczalni aut. Wybieramy auto i jedziemy do biura nieruchomości by kupić dom. Potem na mapce wybieramy salon samochodowy w którym zakupimy nasz wózek. Gdy go kupimy pojedziemy do jakiegoś wyścigu ( GPS podpowie nam gdzie on jest ).Gdy go wygramy ( pierwszy wyścig jest nadzwyczajnie prosty ) dostaniemy kasę. I co dalej…? Wszystko zależy od nas. Możemy przechodzić Misje lub Wyścigi, bądź jeździć po wyspie ( tego jeżdżenia będzie sporo )
Odblokowując różne sklepy, salony z autkami, nowe domy czy po prostu nowe wyścigi i misje.
Misje
Misji jest sporo i są różnorodne. Ale nie ważne czy podwozimy jakąś modelkę czy dostarczamy samochód. Każda jest misją kurierską.
Modelki – to coś w stylu stopu. Podwozimy jakąś lachę we wskazane przez GPS miejsce. Ale nie jest to takie „easy”! Mamy limit czasowy i gdy uderzymy w kogoś lub w coś albo wyjedziemy poza drogę – to pkt. w małym polu po lewej stronie o nazwie PROWADZENIE będą się zmniejszać. Jeżeli ono spadnie na full to modelka nam podziękuje i sobie legalnie wyjdzie z auta a my nic nie dostaniemy. Jeżeli dowieziemy ją bez skazy, to dostaniemy bonus – w tym przypadku kuponów. Za pomocą kuponów można kupować nowe ciuchy w sklepach! Także warto się postarać.
Autostop – to samo co wtedy. Tylko podwozimy faceta a nie laskę.
Dostarczanie aut – mamy pasek PROWADZENIE ale nie mamy limitu czasowego. Jeżeli dowieziemy auto bez „ryski” to dostaniemy bonus 40 000 lub więcej dolarów! Warto! Łącznie można zarobić 145 000 $!
Kurier – dowozimy paczkę. Mamy limit czasowy ale nie ma znajomego paska!
Wyścigi
Wyścigi jak wyścigi. Nie muszę tłumaczyć co to jest. Ale w tym przypadku muszę bo jest ich kilka typów.
Wyścig – standardowy wyścig. Pierwszy na mecie wygrywa.
Czas – wyścig na czas. Musisz dojechać we wskazane ( przez GPS rzecz jasna ) miejsce w limicie czasowym.
Prędkość – tu są dwa typy:
-Radar – tu musisz przejechać najszybszą ( najlepiej ) prędkością przez radary. Jest to znajoma Próba Prędkości z Most Wonted’a. Zdobycie odpowiedniej ilości daje zwycięstwo.
-Prędkość – musisz „wyciągnąć” ustaloną na pasku prędkość wśród ulicznego ruchu.
To wszystko o wyścigach.
Ruch uliczny
Jak na realu! Wszystkie pojazdy kierowane są w sposób normalny, jak w rzeczywistości. Jeden jedzie szybciej, drugi wolniej. Można też ujrzeć wypadki drogowe! Mogą to być małe stłuczki, ale mogą to też być spektakularne kraksy!
Policja
Policja też tu jest. Gonią głównie za kraksy. Ale mogą gonić za coś innego. GTA ma swoje gwiazdki, NFS Most Wonted ma „płomienie”, a TDU ma…odznaki. Mamy 3 poziomy.
1 poziom – ściga nas jeden radiowóz.
2 poziom – goni nas trochę więcej radiowozów.
3 poziom – liczne blokady, multum policji.
Ok. 1000 mil ( nie wirtualnych ) dróg do przejechania!
Jest tu duuuuuuuuużo jeżdżenia. I to jest jedna z najfajniejszych cech, a może dla nygusów najcięższą do zniesienia wadą. 1 mila to 1 mila. 20 mil to 20 mil. 5000000 mil to 5000000 mil. No i tak to idzie. Po prostu: odległości są takie same jak w realu. Czyli 1 mila to naprawdę 1 mila, a nie wirtualne 0,1 mili.
Grafika
Piękna. Drzewa, ptaki, domki – wszystko jest tu piękne. Ale jest jedno ALE. Tekstury czasami się przelewają. No ale jest to drobnostka.
Audio
Muzyka jest. Nie taka super jak grafika ale ujdzie w tłoku. Gdy jedziemy autem (lub motorem) możemy włączyć radio. Mamy kilka stacji. Każda nadaje inny gatunek muzyki. Może to być rap albo muzyka klubowa. Odgłosy samochodów (i motorów) są po prostu niesamowite! Każde auto (lub motor) ma swój własny odgłos.
Miasta
Jak już wspomniałem, przyjdzie nam jeździć po kolosalnej wyspie Oahu. Oczywiście są na niej miasta, miasteczka czy wioski. Na Oahu mamy jedno wielkie miasto (nie pamiętam nazwy), które bez wątpienia można nazwać stolicą Oahu. Jest ono nieopodal lotniska, z którego wychodzimy na początku zabawy. Jest ono dosyć duże. Wieżowce, sklepy, osiedla, place zabaw itp. to rzeczy, jakie możemy w nim zobaczyć. Wioski i miasteczka są rozsiane po całym Oahu. Mamy miasteczka z dużą ilością osiedli, inne z dużą ilością domków a jeszcze inne (w zasadzie jedno) jest jednym wielkim przemysłem. Istnieje na Oahu także Pearl Harbor!
Auta
Aut jest dużo (nie znam dokładnej ich liczby). Prowadzą się one jak marzenie. Każde prowadzi się inaczej. Jeden jest super zwrotny na zakrętach a drugi już nie. Bardzo podoba mi się widok z kokpitu (deski rozdzielczej) albo jak kto woli „z kierownicy”. Każde auto ma inny wygląd kokpitu. Deski rozdzielcze są takie same z wyglądu jak w rzeczywistości np. Ferrari ma czerwoną kierownicę, więc w TDU ta kierownica też będzie czerwona. To był oczywiście taki przykład . W każdym aucie można ulepszyć osiągi. Sklepy z osiągami też są rozsiane po całej wyspie. W każdym sklepie możemy ulepszyć tylko wybrane modele (czyli w jednym sklepie ulepszymy Audi, a w drugim nie, ale ulepszymy inny). Istnieje jeszcze taki pan jak Lakiernik. U niego możemy przemalować naszą brykę na dowolny kolor.
Auta można kupować w salonach. Każda marka ma swój własny salon. Salony są rozmieszczone wszędzie.
Motory
Motorów jest mniej jak aut (tu też nie pamiętam ich liczby). Prowadzą się one znacznie inaczej jak auta (o wiele trudniej), no ale jak zagracie to się przekonacie. Postać, którą kierujemy w grze, przed wejściem do motoru zakłada specjalny strój i kask. Gdy gdzieś walniemy, to postać przelatuje przez kierownicę. Motorów ulepszać nie można. Motory kupujemy w salonach. Uwaga! Żeby odblokować salony z motorami, trzeba najpierw odkryć wszystkie salony z autami.
Licencjonowane pojazdy
Zapomniałem dodać, że wszystkie pojazdy – i auta, i motory są w pełni licencjonowane.
Sklepy z ciuchami
Jak już mówiłem, za dowiezienie kobiety czy faceta w misji we wskazane miejsce, dostajemy kupony. Za pomocą kuponów możemy kupować ciuchy w markowych sklepach. Możemy kupić spodnie, buty, okulary, bluzę, kurtkę, koszulę itd. Zazwyczaj są one w cenie jednego kupona.
Domy
Możemy kupować domy w Biurach Nieruchomości. Możemy dom kupić, sprzedać lub zamienić na inny (czyli jeżeli jakiś dom kosztuje 150 000$ to jeżeli się zamienimy za ten stary to będzie kosztował mniej).
Wymagania sprzętowe
P4 2.4GHz, 1GB RAM, akcelerator 128MB. To są takie rozsądne wymagania
Zakończenie
To nie wszystko co oferuje nam TDU, lecz są to informacje podstawowe. Mam nadzieję, że się przyda. Z góry dzięki !!!
No ja się zdziwiłem, że tylko 512RAM, ale na Gry-Online (właśnie tam znalazłem te wymagania) tak pisało. Myślałem, że to pomyłka ale na SpeedZone było identycznie, więc skopiowałem tak jak pisało. No ale jak 1GB to żeby nie wprowadzać w błąd innych użytkowników zmieniłem na 1GB RAM
Mokj kumpel ma taki konfig:
athlon 2x 3800+, 512mb ramu i dobra karte bodajze 7900 jaks tam edycja:D
i mu chodzilo plynnie ale doczytywalo bo mial 512mb ramu. doczytywalo tak co 30 sekund podczas jazdy.
Patch 1.66a znacznie poprawia wydajność gry.
Wystarczy wpisać w google "tdu patch" i będzie to zaraz na początku do pobrania.
(Ładnie się wyrażam) fixa do tdu dla wersji 1.66a:
http://www.4shared.com/fi...8/htd-tdu6.html
Link do niemieckojęzycznego bloga z downloadem lepszych dżwięków do samochodów i modów, np noc w tdu:)
Nie ma na żadnej polskiej stronie tych wszytskich plików co są tam:)
POlecam http://www.racers-hardware.de/blog/
Kamillo
Wysłany: 2008-04-30, 23:55
Bardo fajna gra,nieraz grałem u kumpla,polecam wszystkim fanom samochodowych gier.
Niestety nie działa na moim kompie bo ma procek AMD 2,4 a gra chce AMD 2,8 i włącza się ale strasznie się tnie.
2.4 w sensie 2.4 gigaherza czy athlon 2400 Bo to jest różnica, i to ogromna.
Jak co to mam athlona 64 3000+ i chodzi. Coprawda 2 giga ramu ale cóz. TDU wymaga wg moich obserwacji przynajmnije giga ramu.
No wg mnie ta gra jest dobra na dlugie nudne wieczory. Duza mapka, swoboda, no i jakiś fajny bolidzik- i juz jest co robic. Gra sie nudzi po 3 dniach..? No co ty.. Jak si dasz wciagnac fizyce i widoczkom to grasz i grasz ;d
Gra miała by się znudzić po 3 dniach oO to chyba w ogóle w nią nie grałeś, albo po prostu nie umiesz w nią grać ;]
A co do gry muszę powiedzieć że żadne wyścigi nie wciągnęły mnie tak bardzo jak TDU. Napewno największym plusem (jak dla mnie) są samochody, w grze naprawdę łatwo zdobyć kasę na samochody, a że większość to exotic to już oddzielna sprawa. Fajną rzeczą w grze jest tuning dzięki któremu polepszamy osiągi samochodu, nie oszpecając go przy okazji. ;] Ocena gry jak dla mnie 93/100.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum