Technow.pl - gadżety i nowinki technologiczne!

Poprzedni temat «» Następny temat
Burnout Paradise: The Ultimate Box
Autor Wiadomość
Kolos 
Szerzej doświadczony

Piwa: 18/11
Wysłany: 2009-06-13, 18:21   Burnout Paradise: The Ultimate Box

Burnout Paradise: The Ultimate Box

Developer: Criterion Games
Producent: Electronic Arts
Dystrybutor: Electronic Arts Polska

Wymagania:
System operacyjny: Windows XP (SP2)/Vista
Procesor: XP - 2.8 Ghz lub szybszy, Vista - 3.2 Ghz lub szybszy (Intel Pentium 4 lub podobny)
Pamięć: XP - 1 GB RAM, Vista - 1.5 GB RAM
HDD: 4 GB
DVD: 8x
Grafika: 128 MB (obsługująca Pixel Shader 3.0)
Dźwięk: karta kompatybilna z DirectX 9.0c
DirectX: wersja 9.0c
Połączenie z internetem (dla trybu multiplayer): 512 Kbps lub szybszy (od 2 do 8 graczy)

Na początek słów kilka
Ta gra zauroczyła mnie od początku aż do końca. Ciągła rozwałka, super prędkości, ekstra wozy i to wszystko na najróżniejszych rodzajach dróg: asfalt, beton, żwir, piasek i inne. Ta gra ma wszystko co trzeba do dobrej zabawy i nic co by mogło odstraszyć każdego fana prędkości, niezłych fur i co najważniejsze makabrycznej demolki. A więc zaczynamy ostrą jazdę po Paradise City!

Grafika
Gra korzysta z własnego silnika graficznego. Grafika w grze jest na bardzo wysokim poziomie, nawet najniższe detale cieszą, a co dopiero wysokie. Grafa jest spoko aczkolwiek niektóre karty graficzne nVidia (np. 7600GT) mogą mieć problemy z odpaleniem jej. W takim wypadku konieczne będzie pobranie najnowszych sterowników. Krajobrazy potrafią zaprzeć dech w piersiach. Natomiast niektóre elementy otoczenia są tak realistyczne że trudno w to uwierzyć (niekiedy wypadają na równi z Crysisem). Jedyne czego można się doczepić to niektóre tekstury (czasami podłoże innym razem reklamy) które nieco gorzej wypadają na tle reszty oprawy, ale ogólnie jest bardzo dobrze.

Muzyka
W grze towarzyszy nam jedna jedyna stacja: Crash FM. Niech was pozory nie zmylą bo ta jedna stacja starcza na bardzo długo. Podczas jazdy nasze uszy zadowoli Rock najróżniejszej maści. Dla bardziej artystycznych dusz do gry wpakowano Czajkowskiego czy Beethovena (ogólnie klasyka). Crash FM to nie tylko znane (i nieznane) kawałki muzyczne ale także pomoce dla gracza. DJ radia tzw. DJ Atomica udziela nam porad odnośnie jazdy, opisuje ciekawe miejsca w grze a także strzela przezabawnymi hasłami.
Porady DJ-eja często bardzo się przydają podczas jazdy. Ile razy zdarzyło się wam że jeździliście po świecie gry szukając fajnych miejscówek a i tak nic nie znaleźliście? Natomiast tutaj DJ nieraz czy dwa podrzuci jakąś ciekawą miejscówkę, a trzecią zawsze ma w zanadrzu.

Rozgrywka
Sama gra posiada dwa główne tryby rozgrywki (tryb Burnout Party zaliczyłem do trybu multiplayer):
-Singleplayer- w trybie singleplayer naszym zadaniem jest zdobywanie coraz to wyższych kategorii prawa jazdy. Zaczynamy z tak zwanym Learner Permit a kończymy na Burnout Elite (Learner Permit, D, C, B, A, Burnout, Burnout Elite). Aby zdobyć nowe prawo jazdy musimy wygrać określoną liczbę konkurencji zdobywając tym samym punkty do naszego prawka.
-Multiplayer- w trybie multiplayer mamy okazję zmierzyć się z żywymi przeciwnikami. Razem z kumplami można wykonywać najróżniejsze akrobacje (choćby taką: auta ustawiają się w rzędzie, a jedno auto musi je wszystkie przeskoczyć). Odgałęzieniem tryby multi jest tak zwane Burnout Party. Polega ono na tym iż na jednym komputerze zasiada kilku graczy i każdy po kolei wykonuje zadania określone przez grę. Za wykonanie poprawnie zadania można zdobyć punkty które następnie są dodawane. Osoba mająca najwięcej punktów wygrywa.

Fizyka
Gra korzysta z zaawansowanego silnika fizycznego. Barierka która została uderzona szybuje w górę i ze szczękiem opada na ziemię. Auta które się takedownują realistycznie odbijają się od siebie, a gdy któreś zostanie ztakedownowane z wybicia rozbija się o ziemię zgodnie z zasadą grawitacji. Miodzio.

Model zniszczeń
W każdym samochodzie jest ponad sto miejsc w których gnie się blacha. Samochód uderzony w tył ma zmiażdżone światła i tylni zderzak. A dodatkowo za każdym razem wygląda to inaczej. Jeśli się postaramy to auto można nawet przeciąć w połowie. Po zderzeniu czołowym blacha moja jak i pojazdu z którym się zderzyłem, gniecie się do takiego stopnia że aż zaczyna się stosować do hasła kierowco zwolnij. Samochody gniotą się w niewyobrażalne kształty. Po zderzeniu ze ścianą widzę jak szyba mojego wozu zamienia się w kozacką mozaikę, która po chwili z impetem wystrzeliwuje do przodu rozdrobniona na setki kawałeczków. A co lepsze kawałeczki tej szyby realistycznie odbijają się od przeszkody w którą trafiły. To się nazywa demolka!

Pojazdy
W grze możemy jeździć samochodami lub motocyklami, i chociaż gra kładzie duży nacisk na demolkę to motorów już się rozwalać nie da. Osobiście polecam jazdę samochodami gdyż motory no straszna nuda. Rodzaje samochodów są najróżniejsze mamy tutaj samochody egzotyczne, sportowe, muscle i wiele wiele innych (np. monster trucki :'D).
Motory to ścigacze i nawet nie będę ich opisywał bo to same nudy ,a w całej grze są tylko cztery dwukołowce (tak tylko cztery motorki na całą grę! Skandal!). Z samochodami jest o wiele lepiej bo tutaj mamy siedemdziesiąt pięć wozów. Wozy w grze są podzielone rodzajami dopalacza. Są trzy rodzaje dopalacza:
-Agresora- ładuje się gdy coś rozwalimy
-Kaskaderski- ładuje się kiedy wykonujemy różne akrobacje
-Szybki- ładuje się kiedy osiągamy zawrotne prędkości

Konkurencje
W grze mamy wiele konkurencji które pozwalają nam na zdobywanie punktów do prawka.
Samochody:
- Wyścig- klasyczny wyścig mamy od 1 do 8 przeciwników i zasuwamy od punktu A do punktu B tak aby być pierwszym
- Pirat- mamy za zadanie zniszczyć określoną liczbę pojazdów (nie osobówek ale przeciwników) i samemu nie dać się rozwalić
- Ścigany- uciekamy od punktu A do punktu B tak by nasz wózek dojechał tam w miarę cały
- Piekielna Trasa- mamy dojechać z punktu A do punktu B mieszcząc się w określonym limicie czasowym, nagrodą takiego wyścigu jest ulepszona wersja wózka którym ją przejechaliśmy
- Akrobacje- mamy zdobyć określoną liczbę punktów wykonując najróżniejsze akrobacje

Motocykle:
- Wyścig za dnia- musimy dojechać z punktu A do punktu B w jak najkrótszym czasie, konkurencja toczy się za dnia
- Wyścig w nocy- to samo co wyżej tylko że akcja dzieje się w nocy

Tryb rozwałki (tylko samochody)- musimy wyrządzić samochodem jak najwięcej szkód na danej ulicy odbijając się nim od podłoża (autko kozacko podskakuje x'D)

Podsumowanie
Burnout jest grą świetną która spodoba się każdemu kto lubi prędkość i demolkę. Gra jest świetna w trybie single ale grając w trybie multiplayer poczujecie prawdziwego ducha rywalizacji. Ta gra potrafi urzec wszystkim co ma. Ja już wpadłem w jej sidła :'D
Jak dla mnie gra zdała egzamin.

Oceny
Grafika: 9/10
Muzyka: 8/10
Grywalność: 9/10

Trailer i Gameplay
Trailer
Gameplay

Screeny
Pierwsze cztery screeny moje (sorki za słabą jakość ale w tle miałem włączonego frapsa żeby nagrać rozgrywkę ale ostatecznie nic z tego nie wyszło)

Ostatnio zmieniony przez Kolos 2009-06-14, 09:27, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta

Wyświetl szczegóły
Adamex 

Postawił 4 piw(a)
Wysłany: 2009-06-13, 18:31   

Recenzja bardzo czytelna (oprocz paru literowek :P ) :D Normalnie pr0 writer xD Mnie by sie nie chcialo :P 3m piwo

wysocki 
Michael Jackson [*]

Piwa: 17/32
Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2009-06-13, 18:39   

Gra zaje**sta, recenzja bardzo ładna, przejrzysta i czytelna. Szkoda, że z filmu nici.
Masz browara!

EnTaro 
En Taro Adun

Piwa: 13/19
Wysłany: 2009-06-13, 21:46   

Nie jestem fanem wyścigówek i "Bernołta" pewnie też nie zagram :P Ale za samą recenzję daję 9/10 i piwo

Jeżeli chcesz spamować na tym zacnym forum prosze wejdź w ten link http://infobot.pl/r/5Nx , a dowiesz się co mam ci do powiedzenia

pepek127 
P l a y e r

Piwa: 8/8
Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2009-06-14, 09:45   

Super recenzja 11/10 xD a z opisu wnioskuje że gra też wywalista może w nią zagram a i czy wymagania ktore podałeś są minimalne ? / no i oczywiście B E E R \

Kolos 
Szerzej doświadczony

Piwa: 18/11
Wysłany: 2009-06-14, 10:32   

To są wymagania minimalne wd. wydawców, aczkolwiek grałem na C2D 1.6, GF 7600GT, 1GB DDR2 i działało w miarę normalnie ;-). Te wymagania to raczej takie żeby działało płynnie.

Wyświetl szczegóły
Mateusze13 
OzI

Piwa: 2/5
Wysłany: 2009-06-14, 10:39   

Fajna recenzja, a przy okazji screeny nie są takie żalowe nawet spoko i wymagania dobrane do grafiki. Piwko na stół :!:

MaXiu 

Piwa: 17/2
Wysłany: 2009-07-04, 19:00   

Grałem w grę na Xbox-ie, ale z tego co widziałem nie ma różnicy z PC-tową wersją. Musze przyznać że gra trzyma naprawdę wysoki poziom, przyjemnie się gra, a grafika jest bardzo ładna (o modelu zniszczeń nie wspominając). Jednak parę rzeczy mnie denerwowało. Po pierwsze - często zdarzało mi się zgubić podczas wyścigu (wiem że gra pokazuje gdzie mam skręcić, ale na 42 calowym telewizorze trudno jest patrzeć na cały ekran), przez co automatycznie musiałem powtarzać wyścig (na szczęście jest opcja w menu, która natychmiast przenosi nas na linie startową). Następną są zderzenia, na początku fajnie było popatrzeć jak samochód rozwala się w drobne drzazgi, ale ile można na to patrzeć, przecież to się robi nudne jak podczas wyścigu muszę czekać jak jakaś głupia scenka przeleci (zwłaszcza jak się robi Burning Routsy - a propo to głupio przetłumaczone są nazwy tych wyścigów). Mimo tych wad gra warta jest polecenia, ponieważ gra się bardzo przyjemnie. Moja ocena - 82/100

Odpowiedz do tematu