Pomógł: 5 razy Dołączył: 27 Gru 2007 Posty: 118 Piwa: 7/1 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-01-29, 13:47 18 Wheels of Steel: Haulin PL
Recenzja gry 18 Wheels of Steel: Haulin PL
Mniej więcej półtora roku temu miałem okazję zagrać w grę 18 Wheels of Steel: Convoy - grę niezłą, aczkolwiek niedopracowaną. Byłem więcej ciekawy, co zmieniło się w popularnej serii przez niespełna rok od premiery wspomnianej wcześniej gry. Pobiegłem więc do sklepu i kupiłem Haulin PL.
To, co rzuciło mi się od razu w oczy, to oczywiście cena. I tutaj, w stosunku do poprzedników, zmiany nie było. Polski wydawca serii 18 Wheels of Steel - firma TopWare i tym razem zadecydowała, że gra kosztować będzie 49 zł. Czy była warta tych pieniędzy? Nie wiedziałem. Szybko wróciłem więc do domu, rozpakowałem i rozpocząłem instalację!
Gra zainstalowała się dość szybko, ponieważ tradycyjnie nie zajmowała więcej niż pojemność jednej płyty CD. Już pierwsze wrażenie po instalacji było pozytywne - menu główne wyglądało o niebo lepiej w stosunku do poprzedników. Wszystko wyglądało po prostu staranniej - widać było, że postanowiono, aby już pierwsze wrażenie gracza było dobre. W menu poza tradycyjnymi opcjami mogliśmy również przyjrzeć się wszystkim ciężarówkom, jakie będziemy mieli okazje prowadzić i zapoznać się z ich parametrami. Umożliwiała nam to specjalna encyklopedia, o wiele lepsza i bardziej przejrzysta niż jej odpowiedniczki w poprzednich częściach serii 18 Wheels of Steel.
Otrząsnąwszy się po pierwszym, pozytywnym wrażeniu, zabrałem się do przeglądania kolejnych trybów gry. I znowu zaskoczenie - w trybie indywidualnej rozgrywki mamy do wyboru pojedyncze zlecenie. To oczywiście nic innego, jak dostarczenie dowolnie wybranego towaru, wybraną przez nas ciężarówką na wybranej przez nas trasie :-) Nie ma chyba nic lepszego dla początkującego gracza - w mojej opinii to wprost idealne "przetarcie" przed zaawansowanym trybem kariery. Tradycyjnie naszym celem jest oczywiście dostarczenie wybranego towaru z punku X do punkty Y w określonym czasie. Za każde zlecenie otrzymujemy określoną wcześniej sumę pieniędzy, którą możemy później zainwestować w rozbudowę naszej firmy. Lista towarów, o których wcześniej wspomniałem, jest rzeczywiście imponująca. Do wyboru mamy ponad 100 różnych artykułów, zaczynając od jajek na odpadach radioaktywnych kończąc. Muszę przyznać, że właśnie owa różnorodność towarów spowodowało, że Haulin w niniejszej recenzji uzyskał wysoką notę. Ale po kolei.
Terenem naszego działania są w dalszym ciągu Stany Zjednoczone. Na trasie pojawiły się dodatkowe garaże i parkingi, których w Convoy'u zaobserwować nie mogliśmy. Ponadto wszystkie miasta wyglądają o niebo lepiej. Wreszcie wjeżdżając do Nowego Yorku możemy zorientować się, że nie jesteśmy w malutkim miasteczku z dwoma ulicami na krzyż. Tego niestety brakowało w poprzednich częściach 18 Wheels of Steel. Na szczęście autorzy gry w porę uświadomili sobie, że tak dalej być nie może. W większych miastach widzimy prawdziwe drapacze chmur, światła i wszechobecne korki.
Postarano się również, aby otoczenie dróg i autostrad również prezentowało się lepiej. I chociaż wciąż tu i ówdzie pojawiają się "pikselowe drzewka", widać, że ktoś w końcu się tym zajął. Otoczenie wygląda w Haulinie po prostu o wiele lepiej niż w poprzednich częściach, chociaż engine gry wcale nie został zmieniony. Dokonano jednak kilku poprawek, poprawiono efekty świetlne i atmosferyczne i lepiej wykonano pojazdy uczestniczące w ruchu ulicznym.
Zmiany zaszły także w efektach audio. Pojawiła się wreszcie muzyka, którą możemy odtwarzać przez radio podczas jazdy. Niestety są to jednak tylko 2 kawałki, które dość szybko się nudzą :-) Mamy jednak możliwość wgrania własnych piosenek do gry, ale obsługuje ona jedynie stosunkowo mało popularny format muzyczny .ogg, co dla wielu mniej zaawansowanych graczy może stanowić poważną barierę. Na szczęście w internecie mamy sporo konwerterów plików *.mp3 na *.ogg. Oprócz tego nowością jest CB radio, przez które możemy na bieżąco komunikować się z innymi kierowcami trucków pytając o pogodę, korki na drodze, czy patrol policyjny.
Policjanci oczywiście w grze są, ponieważ ktoś musi kontrolować, czy przestrzegamy wszystkie przepisy ruchu drogowego. Za niestosowanie się do zaleceń możemy słono zapłacić! Chodzi tutaj głównie o nadmierną prędkość, uderzanie w inne samochody, bądź niestawienie się na kontrolę wagi. Irytujące są ograniczenia na drogach (do 60 mph/h) i w miastach (do 35 mph/h). Niestety, stosując się do tych przepisów, dostarczenie towaru może zająć nam sporo czasu. Dla tych, którym policja doskwiera najbardziej polecam wyłączyć patrole. Można to uczynić wchodząc w Moje dokumeny/18 WoS Haulin. Następnie należy otworzyć Notatnikiem plik "config.cfg" i zmienić odpowiedni parametr z "1" na "0".
Zbliżając się powoli do końca recenzji, nie mogę nie wspomnieć o obsłudze ciężarówki. W Haulinie wygląda to po prostu genialnie! Mamy do dyspozycji większość przyrządów, jakimi włada prawdziwy kierowca – światła mijania i drogowe, kierunkowskazy, światła awaryjne, tempomat, wycieraczki, klakson. Do tego, ruszając z miejsca, musimy pamiętać o włączeniu silnika i wyłączeniu hamulca ręcznego. Dodatkowo autorzy nie zapomnieli o zróżnicowaniu desek rozdzielczych (dashboardów) w poszczególnych ciężarówkach, dlatego jeśli zdecydujemy się na zmianę trucka, poza wyglądem zewnętrznym i osiągom zauważymy również sporą różnicę w środku pojazdu!
Kolejnym ciekawym atutem gry jest możliwość spania w ciężarówce. Za przekroczenie dozwolonej ilości godzin za kierownicą możemy zapłacić mandat, dlatego, jeśli pojawi się nam komunikat, iż powinniśmy udać się na odpoczynek - w każdej chwili możemy zatrzymać się i zasnąć. Możemy, ale nie musimy. Jedną z poważnych wad tej gry jest to, że zasnąć (nawet na całą dobę) możemy... jadąc 100 mph/h. Pozostaje mieć tylko nadzieję, że w kolejnej części 18 Wheels of Steel autorzy wezmą i ten element pod poprawkę.
Jaką grą jest Haulin? Ciekawą, realistyczną, klimatyczną. Myślę, że wszystkim fanom gier samochodowych i nie tylko, kolejna część serii przypadnie do gustu. Na pewno śmiało możemy powiedzieć, że mamy do czynienia ze swego rodzaju rewolucją. Wprowadzono wiele zmian w stosunku do poprzedników, wszystkie wyszły grze zdecydowanie na dobre. Nie mogę jednak oprzeć się wrażeniu, że czas na rewolucję z prawdziwego zdarzenia. Od wielu lat w 18 Wheels of Steel nie zmienia się praktycznie nic. Grając w Haulina nie mogłem oprzeć się wrażeniu, że gra staje się powoli coraz bardziej monotonna.
Ocena ogólna: 8+/10
Aby powiększyć zdjęcie, po prostu kliknij w nie :-)
Proszę o uwagi i komentarze odnośnie samej recenzji, jak i (a może przede wszystkim) gry.
Proszę o uwagi i komentarze odnośnie samej recenzji,
no fajnie:) i nie jest to odwdzięczanie sie za twoja opinie ;-)
Wyczerpujacy tekst który rozwiewa chyba wszelkie pytania na temat gry. fajnie że poparte screenami, to duzo daje jak mnie nauczyło życie:).
Co do gry, to rozwaliło mnie to:
Tomek napisał/a:
zasnąć (nawet na całą dobę) możemy... jadąc 100 mph/h.
Graficznie przypomina mi GTA, ale to może tylko moje takie odczucia:)
Gra może byc ciekawa.
Grałem i rzeczywiście gra przypadła mi do gustu. Jestem fanem gier z serii 18 Wheels of Steel, dlatego na Haulina czekałem z niecierpliwością i muszę przyznać, że było warto.
Co do zasypiania przy prędkości 100 mph/h, to rzeczywiście muszę potwierdzić :-) Niestety gra pod tym względem jest dość dziwna. Ale to chyba jedyny mankament, jaki widzę. No może jeszcze grafika mogłaby być ciut lepsza.
Co do samej recenzji - super Nie jest to żadne podlizywanie, po kolei omówiłeś wszystkie aspekty zaczynając od informacji ogólnych, na najdrobniejszych szczegółach kończąc.
Zachęcam wszystkich do kupna/ściągnięcia gry. Obraz zajmuje niewiele ponad 300 megabajtów, dlatego z tym drugim nie powinno być chyba problemu.
Darkevil Pomógł: 1 raz Dołączył: 07 Sty 2008 Posty: 40 Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2008-01-29, 16:39
Archiwum ma niecałe 300 Mb, po rozpakowaniu jest ciut ponad 300. Ja już pobrałem pierwszą część i pobieram dwie kolejne. Grałem kiedyś w King of the Road - bardzo podobne, ale patrząc na recenzję Tomka, o wiele gorsze!
E tam, Tomek - nie znasz się! King od the Road rządzi, nigdy nie zapomnę tej gry.
jakby sie nie znał, to b ynie prowadził tego forum i nie pisałby recek:P
On grał w obie te gry i ma porównanie, a Ty grałes w obie??
Haulin juz mi sie sciąga:) zostało 35 mega. Może będzie ciekawie, mam nadzieje.
Możnaby zrobic jaki ś pojedynek na recenzje z tego co tu widze. To forum rozbusdza w ludziach dusze społecznika:)
czekamy z niecierpliwoscia na reckę.
politolog16, uwzględnij w czym jest lepszy KotR od Haulina:)
pozdro!
edit::
Fakt, każdy może mieć swoja opinie i nie będziemy probowali tego podwarzać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum