Pomógł: 5 razy Dołączył: 27 Gru 2007 Posty: 119 Piwa: 6/1 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-01-08, 11:14 Midtown Madness 2
Postanowiłem zamieścić tę mini recenzję właśnie tutaj, a nie w dziale "Wyścigi", bo, chociaż używamy w niej samochodów, tak naprawdę ze ściganiem gra ma niewiele wspólnego (trochę ma, ale o tym później :-) ).
Od pewnego czasu Microsoft próbuje zaistnieć na rynku nie tylko jako wydawca oprogramowania, ale także producent gier. Efektem tego była znana i lubiana przez wszystkich graczy seria Age of Empires :-) I raczej Midtown Madness 2 także wielu użytkownikom gier przypadnie do gustu. Dlaczego?
Do wyboru mamy kilka trybów rozgrywki: Cruise, Blitz Race, Checkpoint Race oraz Circuit. Pierwszy można w skrócie opisać jednym słowem - demolka :-) Jeździmy po mieście wybranym samochodem. Możemy rozwalać inne samochody, uciekać przed policją, ścigać się z innymi autami. Dowolność jest naprawdę spora. Kolejny typ zabawy polega na zdobywaniu kolejnych checkpointow tak, aby zmieścić się w czasie. Checkpoint Race różni się od poprzednika wyłącznie pojawieniem się współzawodników. Ostatni z trybów (Circuit Race) polega na zaliczaniu kolejnych okrążeń wyznaczonej przez twórców gry trasy.
Do wyboru mamy kilkanaście aut, niektóre z nich dostępne są od razu, na niektóre trzeba sobie zapracować (patrz - wyścigi). I mówiąc o samochodach warto wspomnieć o grafice. Otóż niestety nasze "bolidy" :-P nie są najlepiej dopracowane i chociaż można rozpoznać, jakim samochodem jedziemy, to nie ulega wątpliwości, że sprawiają one wrażenie nieco "pudełkowatych". A już na pewno "pudełkowate" są inne samochody, które jeżdżą z nami po mieście.
Dużym atutem gry jest na pewno widok samochodów z kokpitu i z pozycji kierowcy. Miło gra się w Midtown Madness 2 z kierownicą :-)
Generalnie mimo kiepskiej grafiki (gra ma 7 lat - nie ma się co dziwić) fan "samochodówek" na pewno znajdzie i w tej grze swojego przyjaciela. Sporo samochodów do wyboru i możliwość wgrania kolejnych daje spore pole do popisu.
Zarabany Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Sty 2008 Posty: 8 Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2008-01-08, 11:31
W 2001 roku ta gra to był dla mnie fenomen. Coś zupełnie nowego, niepowtarzalnego. I nawet kiedy patrzę na tę grę z perspektywy tych kilku lat, to i tak mam wrażenie, że gdybym wgrał ją od nowa - znowu nie mógłbym się od niej odczepić.
To, co mi się najbardziej w Midtown Madness 2 podoba, to to, że można wgrać mnóstwo modyfikacji do tej gry. Poza samochodami, o których wspomniałeś, w internecie powszechnie dostępne są także nowe miasta, tekstury.
Kiedyś znałem link do takiej niemieckiej strony - moim zdaniem najlepszej o Midtown Madness 2 - tam były wszystkie modyfikacje!
Pomógł: 5 razy Dołączył: 27 Gru 2007 Posty: 119 Piwa: 6/1 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-01-10, 01:19
Niestety Midtown Madness 2 ma jedną (sporą) wadę: monotonia :-) Niestety wyścigi szybko się nudzą, a sama jazda po mieście, gdzie policja ściga Cię nawet, gdy jedziesz zgodnie z przepisami... wkurza!
Wcale nie jest takie monotonne - przesadzasz :-) Ja swego czasu grałem i grałem i oderwać się nie mogłem. Jak Ci się nudzi - możesz wgrać auta, które są niezłym urozmaiceniem w Midtown Madness 2.
To fakt, ten konkretny Maybach nie działa najlepiej, jeśli o silnik chodzi :-) Ale poza tym wymiata! Jest naprawdę genialny, jeśli chodzi o deskę rozdzielczą i wygląd zewnętrzny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum