Pomógł: 1 raz Wiek: 15 Dołączył: 05 Lip 2008 Posty: 297 Piwa: 13/20 Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-07-08, 10:57 Stronghold
Witam was moi parafianie !
Dzisiaj mam zaSZCZYt opowiedzieć wam o jednej z NAJGENIALNIEJSZYCH w najlepszym tego słowa znaczeniu symulatorze średniowecznego zamku .
Ossochozi?
Gra Stronghold(u nas Twierdza) to wydana dość dawno przez Firefly studios strategia czasu średniowiecznego , w której to oprócz podbojów i wojen ze zbuntowanymi lordami (o czym więcej w dziale fabuła)
Musimy też dbać o to co się dzieje w murach naszej Warowni .
Czemu? Gra przykłada wielką wagę do realizmu . Żeby zbudować coś z kamienia musimy mieć budynek kamieniołomów dostarczający do składu zapasów odpowiednią ilość budulca .
Z kolei żołnierzom musimy zapłacić za służenie w naszej armii oraz wyprodukować im oręż , co również pochłania odpowiednie zasoby... Mniam .
Jednym słowem gra jest baaardzo skomplikowana , ale nawet kompletny laik taki jak ja opanował ją w trymiga .
Zanim powiem coś więcej czas na opis fabuły ... 3 ... 2 ...1
Gra posiada dwie kampanie , a co za tym idzie dwie fabuły .
W kampanii wojennej król naszego kraju wyruszył na ... o zgrozo wojnę , a kilku zbuntowanych lordów rozpoczęło powolne przejmowanie kraju .
-Ci lordowie(a raczej większość z nich) to komicznie przezwani partacze , którzy służą komuś większemu . Ci partacze to : Wieprz(przez graczy przezwany "(Ładnie się wyrażam)) , Wąż oraz Szczur . Ich przywódcą jest ZUY Wilk , który jest jednocześnie...Zabójcą ojca głównego bohatera! Kilku lojalnych królowi lordów postanowiło zażegnać konfilkt zaś wszyscy źli się na to zgodzili . Jednak była to pułapka , w której lordowie stracili życia , a wśród tych lordów znajdywał się nasz ojciec . I tu właśnie zaczyna się kampania wojenna , w której to powoli odbijamy ziemie zajęte przez buntowników i sprowadzamy króla z niewoli .
Kampania Ekonomiczna to kampania skupiająca się na rozbudowie zamku i zbieraniu zasobów . Zaczyna się ona w miejscu , w którym skończyła się pierwsza kampania . Pomagamy w niej królowi odbudowac kraj .
Dobra teraz czas na to co słychać & widać.
Grafika
Gra jak mówiłem jest dość stara więc grafika trzyma poziom Starcrafta i tego podobnych dzieł .
W Cut scenkach zas mogę dorzucić genialne twarze każdego z możnowładców .
Ogólnie widać , że gra mimo iż jest poważna to słychać w niej akcenty humorystyczne i to ILE .
Audio
Kojąca muzyka kojarząca się z średniowieczem i tamtejszymi jarmarkami . Spokojna , kojąca muzyka , która świetnie oddaje klimat mroków średniowiecza .
Grywalność
Po opanowaniu dość skomplikowanych mechanizmów gry (które to poznajemy w misjach samouczkach) gra się naprawdę przyjemnie i niechce się przerywać... dobra muszę już kończyć muszę rozpocząć kolejne oblężenie ! .
Weź mi nie przypominaj, klasyka, jak dla mnie kultowa gra! Dziś może nie zachwyci grafiką itd. Ale jej grywalność jest ogromna, jest to jedna z gier w które najdłużej grałem (1. GTA SA 2.FIFA 08 3. Musiałbym pomyśleć, mogłaby być to Twierdza). Jeśli to Twoje screeny to dziwie się, że masz Angielską wersję językową.
Co do ocen cząstkowych i oceny końcowej, to mogę tylko przytakiwać!
Każdemu kto nie grał w tą grę radzę zagrać!
Gra nie jest w mój deseń (strategia), lecz wciągnęła mnie na długie godziny gry!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum