Pomógł: 1 raz Wiek: 21 Dołączył: 11 Sty 2008 Posty: 40 Postawił 1 piw(a) Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-01-12, 12:55 Medieval II: Total War
Recenzja gry Medieval II: Total War
Medieval II to kolejny produkt z serii Total War. Producenci ponad wszelką wątpliwość nie mieli już pomysłu na osadzenie realiów gry w innej epoce, a może chcieli popisać się znajomością historii średniowiecznej :-) Nie jest to jednak ważne. Ważne jest to, że Medieval II to kolejna dobra strategia.
Gra została umieszczona na 2 krążkach DVD. Ile miejsca zmieści się na takich płytach? Ano sporo i do tego niezłej jakości ;-) Nie inaczej jest Medieval II. Gra pod względem technicznym jest (prawie) idealna. Widać wszystkie szczegóły i szczególiki. Patrząc na jednostki o tej samej specjalizacji, nie patrzymy na klony, ponieważ każdy walczak wygląda inaczej. Budynki są po prostu piękne, podobnie też rzecz się ma z drzewami, czy strumieniami. Producenci pokusili się nawet o odpowiednie herby, więc grając kampanię w roli głównej z polskimi bojownikami, zobaczymy zupełnie autentyczne emblematy. Tyle o grafice, na pewno wielki plus.
Co widać na pierwszy rzut oka, to wielki wpływ papiestwa na poczynania wszystkich naródów. Papiestwo po prostu rządzi. Tak jak było niegdyś, względy jego świątobliwości są najważniejsze, musisz je uzyskać choćbyś jako król miał się czołgać mu u stóp. Ale scenariusz nie musi tak wyglądać, ponieważ jeśli postawisz na czele kościoła swojego biskupa, będziesz miał bezpośredni wpływ na jego poczynania i będziesz praktycznie bezkarny. Krucjaty nie będą Ci straszne :-P Będziesz miał duży wpływ na wykluczenie ze wspólnoty kościoła danego państwa, co narazi go na ataki krajów chrześcijańskich, będą to wojny święte, więc kraje chrześcijańskie nie będą musiały obawiać się kar głowy kościoła. Decyzja należy do Ciebie :-)
Ze sztuczną inteligencją (AI - Artificial Inteligence) u przeciwników nie jest już tak dobrze. Wojna? Nuda! Bez trudu można pokonać większą i lepiej uzbrojoną armię przeciwnika, nie mając pojęcia o taktyce. Rywale giną po prostu jak pionki, a gra staje się... nudna.
Medieval II: Total War to gra niezła, ale niedopracowana. Do pełni szczęścia brakuje poprawy Inteligencji przeciwników (AI). Jeżeli element ten zostanie poprawiony - będziemy mieli jedną z najlepszych gier w swoim gatunku!
Zarabany Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Sty 2008 Posty: 8 Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2008-01-13, 00:29
Bezsprzecznie, jedna z najlepszych strategii, w które grałem :-) I z jednym się z Franem nie zgodzę - AI wcale nie jest taka beznadziejna. Jeżeli wybierzesz trudny poziom - nie będzie Ci tak łatwo :-O
Pomógł: 5 razy Dołączył: 27 Gru 2007 Posty: 119 Piwa: 6/1 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-01-13, 19:22
Rzeczywiście bitwy wygrywa się dość łatwo, ale akurat jestem w stanie to zrozumieć. Wydaje mi się, że autorzy gry zrobili to celowo - zdecydowana większość graczy, którzy próbują szczęścia w takich produkcjach jak Medieval II: Total War, nie należy do czołówki strategów na świecie ;-)
Świetna gra polecam bardzo mam już ją od wakacji a jeszcze sobie trochę pogrywam.
Przeszedłem kampanie wszystkimi nacjami. Z niecierpliwością czekam na kolejną częśc
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum